Начин на приготвяне:

1. За пая поставете правоъгълничетата многолистно тесто едно до друго върху леко набрашнения плот и го разточете.
2. Намаслете дъното и стените на плитка форма за пай с подвижно дъно. Прехвърлете тестото във формата и го напаснете по нея. Изрежете излишното тесто. поставете формата с тестото в хладилник за кратко. След това надупчете тестото по дъното с вилица и го печете 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
3. За пълнежа използвайте меки фурми меджул. Извадете костилките им и запазете няколко от тях цели. Останалите нарежете и сложете в купа. Сушените смокини също нарежете. Ако са много твърди, може да ги накиснете в топла вода за 10 минути и тогава да ги използвате. добавете мекото масло и сушения риган към сушените плодове и омесете сместа много добре, с ръце.
4. Разстелете пълнежа върху запечената основа. Подредете отгоре цели фурми и поръсете щипка риган. Печете пая още 10 минути.
5. За шейка с фурми изтискайте сок от портокали и го сложете в кана. Махнете костилките на фурмите и ги нарежете на парченца. Пуснете ги в сока. Добавете канелата и вода от портокалов цвят. Ако не сте свикнали с вкуса на водата, първо използвайте по-малко количество. Сложете каната в хладилник за 1 час. След това пасирайте сместа, до получаване на пяна.
6. За напитката с фурми отстранете костилките на фурмите. Сложете фурмите в блендер, добавете кардамон и мътеницата. Разбийте сместа до получаване на пяна.
7. Сервирайте парче пай с фурми, гарниран със супена лъжица заквасена сметана.

Продукти

За пая:

  • 5 филийки многолистно тесто
  • 300 г сушени фурми
  • 300 г сушени смокини
  • 1 ч.л. сух риган
  • 2 с.л. меко масло
  • заквасена сметана

За шейка:

  • 50 г сушени фурми
  • 1 литър прясно изцеден портокалов сок
  • 2 с.л. вода от портокалов цвят
  • 0.5 с.л. канела

За напитката:

  • 1 литър мътеница
  • 10 сушени фурми
  • щипка смлян кардамон

Свързани рецепти