Начин на приготвяне:
1. За тестото сипете в голяма купа брашното и добавете пудрата захар. Разбъркайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете продуктите с помощта на кухненски робот или с пръсти. В купичка разбийте леко яйцето с лимоновия сок и водата. Щом се образуват трохи, оформете кладенче в сместа и в него добавете яйчената смес. С помощта на острието на нож разбъркайте продуктите и ако е необходимо добавете още вода. След това извадете сместа върху набрашнен плот и внимателно оформете тестото, като не месите повече от 20 секунди. Увийте тестото в прозрачно фолио и поставете в хладилник за 15 минути.
2. Намаслете форма за пай /23 см диаметър, 3 см дълбочина/. Извадете тестото върху набрашнен плот и го сплескайте на питка с ръце. След това го разточете с дебелина 3 мм, като разтегляте от средата надолу. Прехвърлете тестото във формата и приберете излишното, като удебелите краищата. Печете тестото "на сляпо" /с лист хартия за печене, върху който сте сипали зърна боб или ориз за тежест/ м предварително загрята фурна на 200 градуса 15 минути. След като го извадите, отстранете хартията със зърната и изрежете излишното тесто по краищата.
3. За пълнежа нарежете изцеденото сварено цвекло на парчета и ги сложете в блендер. Добавете сметаната и пасирайте до гладко пюре. Отделно, в купа, разбийте на ръка яйцата със захарта, фино настърганата лимонова кора и подправките. Добавете пюрето от червеното цвекло и разбъркайте до хомогенност. Изсипете пълнежа върху тестото и печете в предварително загрята фурна на 150 градуса 35 минути.
4. Оставете изпечения пай да изстине напълно. Нарежете на триъгълни парчета и поднесете с 1 с.л. крем фреш или заквасена сметана.
Продукти
За тестото:
- 200 г брашно
- 2 с.л. пудра захар
- 100 г студено безсолно масло
- 1 яйце
- 1 ч.л. лимонов сок
- 2 с.л. студена вода
За пълнежа:
- 350 г сварено червено цвекло
- 125 мл течна сметана
- 2 яйца
- 175 г кафява захар мусковадо
- 1 ч.л. канела
- 0.5 ч.л. смлян джинджифил
- 1 лимон
- настъргана кора