Пай с боровинки

Пай с боровинки

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното из харата върху плота и нправете кладенче в тях. В кладенчето чукнете яйцето и сложете маслото. Добавете водата и солта. С пръсти намачкайте маслото, като го смесвате с останалите продукти в кладенчето. Постепенно омесете гладко тесто. Сплескайте го, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. В блендер сипете крем-сиренето, пудрата захар, яйцата и брашното и разбъркайте до гладкост.
3. Намаслете керамична форма за пай с накъдрени стени. Отделете 1/3 от тестото. разточете по-голямата част тесто с дебелина 3 мм. Отлепете тестото от плота с помощта на палетен нож, навийте го върху точилката и го прехвърлете във формата. Напаснете го по дъното и стените и и с пръсти отстранете излишното тесто. Надупчете тестото с вилица. поръсете на дъното фина галета или финосмлени хлебни трохи или обикновени бисквити. Отгоре изсипете пълнежа с крем-сирене. Върху него поръсете боровинките.
4. Разточете отделеното тесто в продълговата форма. С помощта на нож за пица изрежете ленти с ширина 1.5 см. Подредете лентите върху пая, като решетка. намажете с разбит жълтък с малко сметана и поръсете със захар. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 100 г захар
  • 200 г студено масло
  • 2 с.л. леденостудена вода
  • 1 яйце
  • 0.5 ч.л. сол

За пълнежа:

  • 300 г крем-сирене
  • 75 г пудра захар
  • 3 яйца
  • 1 с.л. брашно
  • 1 с.л. галета
  • 300 г боровинки
  • 50 г захар

Допълнително:

  • 1 жълтък със сметана за намазване

Свързани рецепти