Пай с бананов сплит
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото изсипете брашното на плота и направете кладенче в него. В кладенчето сложете останалите продукти и постепенно омесете тесто. За да не залепва тестото, поръсете още брашно, ако е небходимо. Щом оформите тестото на топка, увийте го в прозрачно фолио, сплескайте го и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. За сладкарския крем стоплете 2/3 от млякото в тенджерка заедно със захарта. В купа разбийте жълтъците заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, брашното и останалото мляко. Добавете сместа с жълтъци към затопленото мляко и бъркайте крема докато се сгъсти, около 2 минути. Изсипете крема в плоска чиния и го покрийте с процрачно фолио, за да изстине.
3. Намажете с масло плитка кръгла тавичка и постелете дъното и с хартия за печенe. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръгла форма и го прехвърлете в тавата. Напаснете тестото по дъното и стените и изрежете излишното. Разбъркайте изстиналия сладкарски крем и го разстелете върху тестото. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
4. За шоколодовия сос оставете сметаната да заври в тенджерка. Тогава добавете нарязания на ситно шоколад, дръпнете съда от огъня и разбъркайте докато шоколадът се разтопи.
5. Запечете филираните бадеми за 12 минути, до златисто кафяво. Обелете и нарежете бананите на кръгчета. Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
6. Извадете изстиналия пай от формата и го сложете върху поднос. Подредете половината кръгчета банани върху пая. Направете розички от бита сметана и подредете в празните пространства останалите парчета банани. Разпределете шоколодовия сос върху пая с помощта на лъжица, докато е още топъл.
2. За сладкарския крем стоплете 2/3 от млякото в тенджерка заедно със захарта. В купа разбийте жълтъците заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, брашното и останалото мляко. Добавете сместа с жълтъци към затопленото мляко и бъркайте крема докато се сгъсти, около 2 минути. Изсипете крема в плоска чиния и го покрийте с процрачно фолио, за да изстине.
3. Намажете с масло плитка кръгла тавичка и постелете дъното и с хартия за печенe. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръгла форма и го прехвърлете в тавата. Напаснете тестото по дъното и стените и изрежете излишното. Разбъркайте изстиналия сладкарски крем и го разстелете върху тестото. Печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 20 минути.
4. За шоколодовия сос оставете сметаната да заври в тенджерка. Тогава добавете нарязания на ситно шоколад, дръпнете съда от огъня и разбъркайте докато шоколадът се разтопи.
5. Запечете филираните бадеми за 12 минути, до златисто кафяво. Обелете и нарежете бананите на кръгчета. Разбийте сметаната със захарта до твърдост и я прехвърлете в пош с назъбен накрайник.
6. Извадете изстиналия пай от формата и го сложете върху поднос. Подредете половината кръгчета банани върху пая. Направете розички от бита сметана и подредете в празните пространства останалите парчета банани. Разпределете шоколодовия сос върху пая с помощта на лъжица, докато е още топъл.
Продукти
- За тестото:200 г брашно 30 г меко масло 7 г мая 100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 1 щипка сол 1 жълтъкЗа сладкарския крем:500 мл прясно мляко 150 г захар 1 шушулка ванилия 4 жълтъка 2 с.л. брашноЗа шоколадовия сос:100 мл течна сметана 130 г натурален шоколадЗа гарниране:50 г филирани бадеми 200 мл течна сметана 75 г захар 5 банана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Пица с кладница, рукола и прошуто
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк