Пай кейк "Дабъл трабъл"

Пай кейк "Дабъл трабъл"

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто разбийте до пухкавост маслото със захарта с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно без да спирате разбиването. Накрая добавете брашното и разбийте до хомогенност.
2. Намажете с масло дълбока керамична форма за пай. Изсипете кексовата смес, загладете я и я изпечете в предварително загрята фурна на 175 градуса за 40 минути. /Ако формата ви е по-дълбока, печенето ще отнеме почти час./
3. Обелете и нарежете ананаса на малки кубчета. Сложете ги в купа и ги поръсете със захарта, разбъркайте хубаво. Оставете ананаса да престои така 20 минути. След това го прецедете.
4. За тестото направете кладенче в брашното и поставете в него маслото, водата и яйцето. Поръсете солта върху брашното. Омесете гладко тесто и го оставете за 30 минути в хладилник, увито в прозрачно фолио.
5. Разточете тестото с дебелина 3 мм и го нарежете на еднакви ленти, с ширина 2 см.
6. Изсипете изцедения ананас върху изпечената кексова основа. Отгоре направете решетка от лентите тесто, като ги кръстосвате, може по няколко пъти. Накрая обточете пая с една лента отстрани, по цялата обиколка на формата. Притиснете хубаво. Намажете тестото със смес от жълтък и сметана и поръсете с малко кафява захар. печете пая на 200 градуса 15 минути.
Може да поднесете пая топъл.

Продукти

За кексовото тесто:

  • 200 г меко масло
  • 200 г захар
  • 200 г брашно
  • 4 яйца

За пълнежа:

  • 1 ананас
  • 250 г захар

За масленото тесто:

  • 250 г брашно
  • щипка сол
  • 100 г масло
  • 80 мл студена вода
  • 0.5 яйце

Допълнително:

  • жълтък с малко сметана
  • кафява захар

Свързани рецепти