Пай "Кайзершмарн"

Пай "Кайзершмарн"

Начин на приготвяне:

1. За тестото за пая затоплете леко млякото, поръсете маята върху него и добавете захарта. Разбъркайте леко. Сипете брашното върху плота, посолете го и го направете кладенче в него. В кладенчето сипете маслото, жълтъка и млякото с маята.Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко и меко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете да втаса на топло.
2. За франджипана смелете фино бадемите със захарта. Добавете яйцата и маслото и смелете отново, до хомогенност.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот, в кръг. Намаслете дъното и стените на плитка форма за пай /диаметър 27 см/. Пренесете тестото във формата и го напаснете по нея. Изрежете излишното тесто по краищата. Надупчете тестото по дъното на формата с вилица. Изсипете франджипана и го разстелете равномерно. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
4. За компота обелете плодовете тамарило с помощта на белачка за зеленчуци. Нарежете плодовете на малки кубчета и ги сложете в тенджерка заедно със захарта .Варете компота на слаб огън в продължение на 15 минути.
5. За ваниловия сос сипете сметаната и прясното мляко в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Отделно, в купа, разбийте жълтъците със захарта. Щом млякото и сметаната заврят, ги пресипете при жълтъците внимателно, като разбивате енергично. Пресипете цялата смес в тенджерката и бъркайте в продължение на 4-5 минути, докато сосът се сгъсти.
6. За кайзершмарна накиснете стафидите и сушените сливи без костилки в рома за 2 часа. Прецедете ги и нарежете сливите на ситно. В купа разбийте жълтъците с половината захар, солта, канелата и остърганата вътрешност на шушулката ванилия, с помощта на тел. Отделно разбийте белтъците с останалата захар, с помощта на миксер. Към жълтъците добавете брашното и разбъркайте до пухкава, гладка смес. добавете разбитите белтъци и разбъркайте.
7. Изпържете палачинки от палачинковото тесто, като разтопявате по малко масло в тиган и сипвате черпак от сместа. Поръсвайте по малко сушени плодове върху всяка палачинка, след това я обръщайте и пържете и от другата страна. нарежете готовите палачинки на лентички.
8. Поставете изстиналия пай върху поднос. Подредете лентичките кайзершмарн върху пая. Поръсете обилно с пудра захар.
9. Поднесете триъгълно парче от пая, полято с компот от тамарило и ванилов сос.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • 200 г брашно
  • щипка сол
  • 30 г масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 жълтък

За франджипана:

  • 150 г филирани бадеми
  • 150 г захар
  • 50 г меко масло
  • 2 яйца

За ваниловия сос:

  • 1 шушулка ванилия
  • 200 мл течна сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г захар
  • 5 жълтъка

За компота:

  • 4 плода тамарило
  • 125 г захар

За палачинковото тесто:

  • 100 г стафиди
  • 5 сушени сливи
  • 100 мл тъмен ром
  • 1 шушулка ванилия
  • 150 г брашно
  • щипка сол
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 75 г захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 с.л. масло

Свързани рецепти