Пай "Гореща мълния"

Пай "Гореща мълния"

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете водата, мекото масло и яйцата. Разбъркайте продуктите в кладенчето и постепенно омесете гладко тесто. /Може да омесите тестото и с помощта на кухненски робот./ Сплескайте топката тесто, увийте я в прозрачно фолио и я поставете в хладилник за 30 минути.
2. Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки и ги сварете за 20 минути. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре, най-добре с преса за картофи, за да постигнете по-голяма гладкост. Добавете маслото, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче и разбъркайте. Добавете яйцето и разбъркайте енергично. Прехвърлете пюрето в шприц с гладък накрайник.
3. Нарежете бекона на кубчета и ги поръсете с каджун. Разбъркайте добре. Обелете ябълката и я нарежете на кубчета.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот с приблизителна дължина 50 см и приблизителна ширина 30 см. Прехвърлете тестото в плоска тава, постлана с хартия за печене.
5. По средата на тестото, по дължина разпределете галетата. Върху нея шприцовайте картофеното пюре. Върху пюрето подредете кубчетата бекон и ябълка.
6. С помощта на нож за пица направете разрези по краищата на тестото, под диагонал, през 2-3 см. Приберете краищата на тестото навътре, като редувате лента ту от едната страна, ту от другата. Намажете  пая с разбит жълтък с малко сметана и го поръсете с филирани бадеми. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 50 минути.
7. Разрежете изпечения пай на две по-малки парчета, по средата. Поръсете с нарязан магданоз.

Съвет: За вегетариански вариант на пая използвайте гъби вместо бекон.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 160 мл вода
  • 2 яйца
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 700 г картофи
  • 150 г масло
  • 1 яйце
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • сол и черен пипер
  • 1 ябълка
  • 2 резена бекон
  • 1 ч.л. подправка каджун
  • 2 с.л. галета

Допълнително:

  • 1 с.л. филирани бадеми
  • 2 с.л. нарязан магданоз
  • 1 жълтък с малко сметана

Свързани рецепти