Пай "Амарето"

Пай "Амарето"

Начин на приготвяне:

1. Затоплете леко прясното мляко. Добавете захарта и поръсете маята върху него. Разбъркайте. Сипете брашното върху плота, поръсете със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете млякото с маята и захарта, мекото масло и жълтъка. Разбъркайте продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно смесете с брашното. Омесете гладко тесто. Поставете го в купа, покрито с кърпа за 30 минути.
2. За сладкарския крем сипете млякото в тенджерка заедно с 50 мл амарето, половината ванилова захар. Оставете да заври. В купичка разбъркайте жълтъците с останалите захар и амарето. Добавете брашно и разбъркайте до получаването на гладка кашичка. Добавете малко от врялото мляко, като бъркате енергично. Пресипете в тенджерката и бъркайте крема 5 минути.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 5 мм. Прехвърлете го в предварително намаслена плитка форма за пай. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишното. Надупчете тестото по дъното с вилица. Изсипете топлия сладкарски крем и го разстелете равномерно. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
4. Сипете бадемите в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути. През това време карамелизирайте захарта, като я разтопявате, сипвайки на порции. Щом карамелът стане тъмен, добавете печените бадеми и разбъркайте, за да се покрият с него. Излейте сметаната наведнъж /да не е леденостудена, а със стайна температура/ и оставете да покипи. След това добавете амаретото и щипка сол. Дръпнете от огъня и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи.
5. Поставете добре изстиналия пай върху поднос. Изсипете карамелизираните бадеми върху него и ги разпределете равномерно.
6. Разбийте сметаната с помощта на тел, докато придобие плътност. Пресипете в шприц с назъбен накрайник.
7. Шприцовайте венец от сметана от външната страна на пая. Накрая настържете шоколад.

Продукти

За тестото:

  • 100 мл прясно мляко
  • 7 г суха мая
  • 2 с.л. захар
  • 200 г брашно
  • щипка сол
  • 30 г масло
  • 1 жълтък
  • 2 с.л. захар

За крема:

  • 175 мл прясно мляко
  • 75 мл ликьор "Амарето"
  • 50 г ванилова захар
  • 2 жълтъка
  • 1 с.л. брашно

За карамелизираните ядки:

  • 300 г белени бадеми
  • 150 г захар
  • 75 мл течна сметана
  • 50 мл ликьор "Амарето"
  • щипка сол
  • 75 г масло

Допълнително:

  • 300 мл течна сметана
  • натурален шоколад

Свързани рецепти