Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука на ситно, а зелето на тънки ивици. Задушете ги в тенджера за около 6 минути с малко зехтин и ги овкусете със сол и пипер. Оставете ги да изстинат.
2. Нарежете гъбите на филийки и иги задушете в тиган с малко зехтин, дафиновия лист и сол и черен пипер. Оставете ги да изстинат и махнете дафиновия лист.
3. За тестото смесете яйцата, млякото и сметаната и разбъркайте. Добавете брашното. В малка купичка смесете бакпулвера с оцета, разбъркайте и го добавете при брашното. Бъркайте до гладкост.
4. Намажете с олио форма за торта с пружина с диаметър 20 см. На дъното изсипете половината от тестото. Отгоре разстелете задушеното зеле, върху него гъбите. Поръсете нарязаните орехи и настъргания кашкавал. Изсипете другата половина на тестото. Печете пая 50 минути на 170 градуса, докато хване златиста коричка.
5. Оставете пая да изстине 15 минути. Преди да отворите пружината на формата отделете внимателно с нож пая от стените на формата. Разрежете на парчета.

Продукти

  • 1 малка зелка /700 г/
  • 1 глава лук
  • сол и черен пипер
  • 250 г печурки
  • 1 дафинов лист
  • 200 г орехи
  • 175 г брашно
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. оцет
  • 150 г настърган кашкавал

Свързани рецепти