1. За тестото сипете в кухненски робот брашното, захарта и солта. Пулсирайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пулсирайте отново, докато се образуват маслени трохи. В движение добавете студената вода.

2. Оформете тестото на плосък диск, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 1 час.

3. За щройсела в купа смесете брашното, пудрата захар, солта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете продуктите с пръсти, до образуването на трохи.

4. За пълнежа разрежете предварително измитите сливи и извадете костилките им. Нарежете ги на четвъртини и ги сложете в купа. Поръсете със захарта и разбъркайте. Оставете настрани за 15 минути.

5. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина 3 мм. Прехвърлете го във плитка форма за пай (диаметър 24-25 см) и напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата, като оставите 1 см свободен. Прегънете тестото по краищата навътре и оформете борд с пръсти или с помощта на вилица. Надупчете с вилица тестото по дъното .Поставете във фризер за 30 минути.

6. Поставете изрязан кръг от хартия за печене върху тестото и върху него изсипете сурови зърна боб. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 12-16 мин, до златисто.

7. Намажете изпечената кора с 2 с.л. крем фреш и поръсете равномерно с 1/3 от щройсел сместа. Изсипете пълнежа от сливи. Върху тях разпределете останалия крем фреш и изсипете останалите маслени трохи. Печете пая на 190 градуса 50 минути. Ако видите, че кората на пая започва да прегаря, поставете предварително изрязан кръг с голяма дупка по средата от двоен лист алуминиево фолио, за да я предпази.

8. Сервирайте парче пай, гарниран с топка ванилов сладолед или лъжица бита сметана.

Продукти

  • За тестото:
  • 1 1/4 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 110 г студено безсолно масло
  • 1 голям жълтък
  • 2 с.л. леденостудена вода
  • За щройсела:
  • 3/4 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 3/4 ч.л. бакпулвер
  • 1/4 ч.л. сол
  • 170 г студено безсолно масло
  • За пълнежа:
  • 700 г узрели сливи Ренглота
  • 2 с.л. захар
  • щипка сол
  • 5 с.л. крем фреш (заквасена сметана)

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички