Пай със сливи и крем фреш
Рецепта от: Марта Стюарт
1. За тестото сипете в кухненски робот брашното, захарта и солта. Пулсирайте. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и пулсирайте отново, докато се образуват маслени трохи. В движение добавете студената вода.
2. Оформете тестото на плосък диск, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 1 час.
3. За щройсела в купа смесете брашното, пудрата захар, солта и нарязаното на малки кубчета студено масло. Смесете продуктите с пръсти, до образуването на трохи.
4. За пълнежа разрежете предварително измитите сливи и извадете костилките им. Нарежете ги на четвъртини и ги сложете в купа. Поръсете със захарта и разбъркайте. Оставете настрани за 15 минути.
5. Върху набрашнен плот разточете тестото с дебелина 3 мм. Прехвърлете го във плитка форма за пай (диаметър 24-25 см) и напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто по краищата, като оставите 1 см свободен. Прегънете тестото по краищата навътре и оформете борд с пръсти или с помощта на вилица. Надупчете с вилица тестото по дъното .Поставете във фризер за 30 минути.
6. Поставете изрязан кръг от хартия за печене върху тестото и върху него изсипете сурови зърна боб. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 минути. След това отстранете хартията със зърната и печете още 12-16 мин, до златисто.
7. Намажете изпечената кора с 2 с.л. крем фреш и поръсете равномерно с 1/3 от щройсел сместа. Изсипете пълнежа от сливи. Върху тях разпределете останалия крем фреш и изсипете останалите маслени трохи. Печете пая на 190 градуса 50 минути. Ако видите, че кората на пая започва да прегаря, поставете предварително изрязан кръг с голяма дупка по средата от двоен лист алуминиево фолио, за да я предпази.
8. Сервирайте парче пай, гарниран с топка ванилов сладолед или лъжица бита сметана.
Продукти
- За тестото:
- 1 1/4 ч.ч. брашно
- 2 с.л. захар
- 1/4 ч.л. сол
- 110 г студено безсолно масло
- 1 голям жълтък
- 2 с.л. леденостудена вода
- За щройсела:
- 3/4 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.ч. брашно
- 3/4 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сол
- 170 г студено безсолно масло
- За пълнежа:
- 700 г узрели сливи Ренглота
- 2 с.л. захар
- щипка сол
- 5 с.л. крем фреш (заквасена сметана)
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини