Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете в купа брашното и солта и разбъркайте. Добавете горчицата и нарязаното на кубчета студено масло. С ръце претрийте съставките с пръсти до получаването на пясъчна консистенция. Добавете водка и омесете гладко тесто.

2. Разточете тестото межуд два листа хартия за печене в кръгла форма, по-голяма от тази на формата за пай, която ще използвате. Поставете разточеното тесто в хладилник за 30 минути.

3. Прехвърлете охладеното тесто във формата и го напаснете добре по дъното и стените. Изрежете излишното тесто. Поставете лист хартия за печене върху тестото и в него насипете зърна суров нахут или боб. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Отстранете хартията и зърната и печете още 10 минути.

4. За пълнежа в купа настържете зрялото сирене. Добавете сметаната и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.

5. Изсипете пълнежа върху тестото. Обелете и нарежете лука на тънки полумесеци. Разпределете ги върху пая. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.

6. Разтопете маслото в тиган. Добавете предварително почистените със суха четка гъби. Поръсете със сол и гответе 4-5 минути, до омекване. Накрая поръсете с нарязани листа магданоз.

7. Извадете изстиналия пай от формата и го поставете в поднос. В средата изсипете задушените гъби и поднесете.

Продукти

За тестото:

  • 130 г брашно
  • 1/4 ч.л. фина морска сол
  • 1 с.л. пълнозърнеста горчица
  • 80 г студено масло
  • 1 с.л. водка

 

За пълнежа:

  • 3 яйца
  • 300 мл течна сметана
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 300 г сирене Vasterbotten или друго зряло сирене - Чедър, Комте, кашкавал
  • 1 малка глава лук

 

За гъбите:

  • 75 г масло
  • 250 гъби пачи крак
  • шепа листа магданоз

Свързани рецепти