Пай с точени кори, шунка и кашкавал
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
1. За соса Бешамел разтопете 50 г масло в тенджерка или тиган. Добавете брашното и бъркайте енергично,д окато се получи гладка смес. Дръпнете съда от огъня и добавете половината прясно мляко, малко по малко, като бъркате постоянно, за да не се образуват бучки. Върнете съда на котлона и добавете и останалото прясно мляко. Бъркайте в продължение на 3-4 минути, докато сосът не стане гъст. Овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавете и горчицата, настърганото сирене и сметаната и разбъркайте до хомогенност.
2. Към соса добавете горчицата, настърганото сирене и сметаната и разбъркайте до хомогенност. Дръпнете от огъня и добавете и жълтъка. Разбъркайте.
3. Намажете с масло дъното и стените на форма с пружина (диаметър 20-23 см). Разстелете корите и намажете 5-6 от тях с разтопено масло. Постелете ги на дъното на формата, като оставите почти половината от всяка кора да виси извън нея. Върху тях сипете 5-6 с.л. сос Бешамел и го разстелете равномерно. Наредете 1 слой резени шунка, след това сипете отново сос, отново шунка, докато свършат продуктите. Завийте краищата на корите навътре.
4. Намажете отвън пая с разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 25-30 минути.
Продукти
- 8 листа точени кори
- 50 масло
- 20 г разтопено масло
- 50 г брашно
- 700 мл прясно мляко
- 1 с.л. дижонска горчица
- 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
- 1 с.л. заквасена сметана
- 1 голеи шепи настъргано сирене Грюер
- 1 жълтък
- 6-10 слайса шунка
- За гарниране:
- цикория
- радичио
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото