1. За основата смелете бисквитите в кухненски робот или блендер до фини трохи и ги пресипете в купа. Разтопете маслото на слаб огън. Изсипете разтопеното масло върху бисквитите и разбъркайте.

2. На дъното на форма с пружина (диаметър 20 см) сложете изрязан кръг от хартия за печене. Изсипете сместа от бисквити и масло и го разстелете равномерно, като притискате добре с лъжица. Поставете в хладилник за 15 минути.

3. За карамела сипете маслото, кафявата захар и кондензираното мляко в тенджерка. Бъркайте докато сместа стане гладка, лъскава и плътна. Накрая добавете ванилията.*

4. Изсипете пълнежа върху охладената основа и поставете в хладилник за 1 час.

5. Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху пълнежа леглани, като не ги допирате до стените на формата, за да не почернеят.

6. Разбийте сметаната до плътност (да не пада от бъркалката) и я разпределете равномерно върху бананите. Поставете пая за още 1 час в хладилника.

7. Начупете и разтопете шоколада на водна баня. ПРехвърлете го във фунийка от хартия за печене и отрежете тънко края ѝ. Шприцовайте тънки ленти върху готовия пай "Банофи".

 

*За карамеления пълнеж може да използвате направо 1 буркан дулсе де лече вместо тази смес.

Продукти

  • За основата:
  • 150 г бисквити Дижестив (10 бр.)
  • 75 г масло
  • За пълнежа:
  • 75 г масло
  • 75 г тъмнокафява захар Мусковадо
  • 397 г подсладено кондензирано мляко
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • За топинга:
  • 300 мл пълномаслена течна сметана
  • 3 малки банана
  • 50 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички