Начин на приготвяне:

Намажете с олио тавичка за пай и наредете на дъното и банан и половина, нарязан на кръгчета. Другият банан и половина се намачква на пюре и се смесва с яйцата, захарта, брашното с бакпулвер и олиото. Сместа се разбърква с миксер и се изсипва върху бананите. Паят се пече на 190 градуса около 25 минути.
За млечния карамел /тофи/ се изсипва малко захар в нагорещена тенджера на котлона и като се стопи, се изсипва цялата захар да се карамелизира. Захарта не се бърка с лъжица или шпатула, а само се разклаща тенджерата. Сметаната се затопля и се изсипва в тенджерата при карамелизираната захар. Тенджерата трябва да е достатъчно голяма, защото при смесването на двата продукта започва клокочене. Бърка се докато сместа стане напълно гладка. Накрая се добавят маслото и щипка сол. Отново се бърка. Млечният карамел се изсипва върху плоска тава, за да изстине. Не трябва да изстива напълно, за да може да се работи с него.
Разбива се сметана до пухкавост и се слага в хладилник за малко. Половината карамел се смесва с нея и се получава мус. Той се намазва върху пая.
Паят се украсява с парченца банани, едри люспи настърган шоколад, а най-отгоре се поръсва с останалия млечен карамел.

Продукти

  • 400 г банани
  • 4 яйца
  • 225 г слънчогледово олио
  • 300 г захар
  • 240 г брашно
  • 7 г бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. канела
  • 700 мл бита сметана

За карамела:

  • 300 г захар
  • 200 мл сметана
  • 150 г масло

За украса:

  • 1 настърган шоколад
  • 1 банан
  • Карамел

Свързани рецепти