Предаване: В кухнята на шеф Марк МориартиГледайте в: Събота 29 януари от 10:00 | Събота 29 януари от 10:30

Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина в тенджера с двойно дъно и запържете в него до златисто кафяво нарязаните на тънки филийки скилидки чесън, на умерен огън. Добавете нарязаната на парчета пикантна наденица ндуя или я заменете с наденица собрасада или чоризо. Запържете за минута. Добавете целите мариновани филенца аншоа и разбъркайте, докато те започнат да се разтопяват.

2. Сипете ориза и запържете за минута. Добавете бялото вино и оставете да изври почти изцяло. Добавете бульона и щипката шафран. Гответе 8-10 минути, като на всяка минута разтръсквате тенджерата.

3. Нарежете предварително почистените калмари на тънки кръгчета. Нарежете и пипалата на малки парчета. Обелете скаридите. Измийте добре под течаща студена вода двата вида миди. подредете морските дарове върху набъбналия ориз. Захлупете тенджерата  и гответе 3 минути.

4. Щом паелята е готова, поръсете с листа магданоз и резени лимон. Сервирайте направо в тенджерата.

Продукти

  • 50 мл зехтин
  • 4 скилидки месън
  • 20 г пикантна наденица ндуя (собрасада или чоризо)
  • 3 с.л. пушен червен пипер
  • 1 малка консерва аншоа
  • 250 г ориз за паеля
  • 300 мл бяло вино
  • 1.5 литър пилешки бульон
  • щипка шафран
  • 100 г пясъчни миди
  • 200 г черни миди
  • 200 г едри скариди
  • 100 г калмари
  • лимон
  • магданоз

Свързани рецепти