Овчарски пай

Овчарски пай

Начин на приготвяне:

1. В тиган сипете 1-2 с.л. зехтин и накъсайте каймата в него.Запържете каймата до златисто, като я разбърквате непрекъснато. През последните 2 минути на готвенето добавете нарязания на ситно чесън и разбъркайте. Изсипете каймата в цедка и я оставете да се изцеди.
2. В същия тиган сипете 2-3 с.л. олио и запържете нарязания на тънки полукръгчета праз за 5-7 минути, докато омекне. Добавете сос Уорчестър и разбъркайте. Добавете доматеното пюре, разбъркайте. Върнете каймата в тигана, разбъркайте и залейте с червеното вино. Щом то се поеме от сместа, добавете бульона и нарязания на ситно розмарин. Оставете сместа да се готви 10-15 минути.
3. За картофеното пюре сварете обелените картофи. Прецедете ги и ги намачкайте на пюре. Добавете масло и прясно мляко и намачкайте отново. Овкусете със сол и черен пипер и добавете 2/3 от настърганото сирене и нарязания на тънки кръгчета пресен лук. Разбъркайте добре.
4. Изсипете сместа с каймата в дълбока тавичка /28х22 см/ и я разпределете равномерно. Отгоре изсипете картофеното пюре, разстелете го равномерно и направете бразди с вилица по повърхността. Поръсете с останалия настърган чедър. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути.
5. Сервирайте овчарския пай с гарнитура от задушени грах и пресни моркови с масло и мента.

Продукти

  • зехтин
  • 1 кг агнешка кайма
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 стръка праз
  • 2 с.л. сос Уорчестър
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 100 мл червено вино
  • 250 мл пилешки бульон
  • 2 стръка розмарин
  • сол и черен пипер

За пюрето:

  • 750 г картофи
  • 50 г масло
  • 3 стръка пресен лук
  • 100 г сирене чедър
  • 50 мл прясно мляко

Свързани рецепти