Отворен оризов пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За мармалада измийте добре портокала без да го белите. Сложете го в тенджера с много вода и го варете 2 часа. След това го нарежете заедно с кората на парченца, като остраните семките му и го сложете в тенджерка заедно със захарта, лимоновия сок и съвсем малко вода. Щом заври, варете 7 минути. Оставете мармалада да изстине.
2. За тестото затоплете леко млякото заедно със захарта и маята. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете топлото мляко с маята, маслото и жълтъка. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го ставете да втаса на топло за 30 минути.
3. За оризовия пълнеж сипете млякото и сметаната в тенджерка. добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и ориза. Разбъркайте и оставете ориза да ври на слаб огън 20 минути. След това го охладете в хладилник.
4. Разбийте яйцата с помощта на миксер до пухкавост. Добавете захарта и разбийте отново. Добавете малко от разбитите яйца към сварения ориз и разбъркайте. След това добавете и останалите яйца. Разбъркайте добре.
5. Намаслете добре плитка тавичка или форма. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, малко по-голям от формата. Напаснете тестото във формата добре и изрежете излишното тесто. Надупчете тестото с вилица. Изсипете оризовия пълнеж и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Оставете пая да изстине добре.
6. Поставете пая върху поднос. Нанесете портокаловия мармалад върху него. Шприцовайте ленти от бита сметана така, че да се образува решетка. Отгоре настържете шоколад.
2. За тестото затоплете леко млякото заедно със захарта и маята. Сипете брашното върху плота, поръсете го със сол и направете кладенче в него. В кладенчето сипете топлото мляко с маята, маслото и жълтъка. Смесете първо продуктите в кладенчето и постепенно омесете тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го ставете да втаса на топло за 30 минути.
3. За оризовия пълнеж сипете млякото и сметаната в тенджерка. добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия и ориза. Разбъркайте и оставете ориза да ври на слаб огън 20 минути. След това го охладете в хладилник.
4. Разбийте яйцата с помощта на миксер до пухкавост. Добавете захарта и разбийте отново. Добавете малко от разбитите яйца към сварения ориз и разбъркайте. След това добавете и останалите яйца. Разбъркайте добре.
5. Намаслете добре плитка тавичка или форма. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг, малко по-голям от формата. Напаснете тестото във формата добре и изрежете излишното тесто. Надупчете тестото с вилица. Изсипете оризовия пълнеж и печете пая в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Оставете пая да изстине добре.
6. Поставете пая върху поднос. Нанесете портокаловия мармалад върху него. Шприцовайте ленти от бита сметана така, че да се образува решетка. Отгоре настържете шоколад.
Продукти
- За тестото:100 мл прясно мляко 2 с.л. захар 1 пакетче суха мая 200 г брашно щипка сол 30 г масло 1 жълтъкЗа портокаловия мармалад:1 био портокал 250 г захар 1 лимон сокЗа пълнежа:1 шушулка ванилия 500 мл прясно мляко 100 г ориз 100 мл течна животинска сметана 2 яйца 50 г захарЗа украса:500 мл течна сметана 100 г захар 120 г натурален шоколад
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери