Отворен къпинов пай

Отворен къпинов пай

Начин на приготвяне:

1. За универсалното маслено тесто, което може да се използва както за солени, така и за сладки пайове, разбийте с помощта на миксер, на бавни обороти, брашното и маслото с щипка сол. Добавете студена вода на струйка, без да спирате разбиването. Накрая добавете яйцето и отново разбийте. Извадете тестото от купата и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа разбийте маслото, което трябва да е със стайна температура, след това добавете захарта и продължете да разбивате. Добавете брашното, а след това и яйцата. Разбийте до гладкост на сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете дълбока керамична форма за пай. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишното по краищата.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете. Върху него подредете къпините. Краищата на пая намажете със сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. Поръсете пая с пудра захар по края. В купичка разбийте сметаната с пудра захар и настъргана лимонова кора до гладкост. Поднесете пая топъл или студен с лъжица сметанова гарнитура.

Продукти

За масленото тесто:

  • 500 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 160 мл студена вода
  • 1 яйце
  • 10 г сол

За пълнежа:

  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 2 яйца
  • 100 г брашно
  • 2 ч.ч. къпини

За гарниране:

  • 1 лимон
  • настъргана кора
  • 50 г пудра захар
  • 150 г заквасена сметана

Свързани рецепти