Отворен къпинов пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За универсалното маслено тесто, което може да се използва както за солени, така и за сладки пайове, разбийте с помощта на миксер, на бавни обороти, брашното и маслото с щипка сол. Добавете студена вода на струйка, без да спирате разбиването. Накрая добавете яйцето и отново разбийте. Извадете тестото от купата и го увийте в прозрачно фолио. Оставете го в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа разбийте маслото, което трябва да е със стайна температура, след това добавете захарта и продължете да разбивате. Добавете брашното, а след това и яйцата. Разбийте до гладкост на сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете дълбока керамична форма за пай. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишното по краищата.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете. Върху него подредете къпините. Краищата на пая намажете със сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. Поръсете пая с пудра захар по края. В купичка разбийте сметаната с пудра захар и настъргана лимонова кора до гладкост. Поднесете пая топъл или студен с лъжица сметанова гарнитура.
2. За пълнежа разбийте маслото, което трябва да е със стайна температура, след това добавете захарта и продължете да разбивате. Добавете брашното, а след това и яйцата. Разбийте до гладкост на сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Намаслете дълбока керамична форма за пай. Прехвърлете тестото във формата с помощта на точилката. Напаснете го по дъното и стените и изрежете излишното по краищата.
4. Изсипете пълнежа и го разстелете. Върху него подредете къпините. Краищата на пая намажете със сметана. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
5. Поръсете пая с пудра захар по края. В купичка разбийте сметаната с пудра захар и настъргана лимонова кора до гладкост. Поднесете пая топъл или студен с лъжица сметанова гарнитура.
Продукти
- За масленото тесто:500 г брашно 200 г меко масло 160 мл студена вода 1 яйце 10 г солЗа пълнежа:100 г меко масло 100 г захар 2 яйца 100 г брашно 2 ч.ч. къпиниЗа гарниране:1 лимон настъргана кора 50 г пудра захар 150 г заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери