Начин на приготвяне:

Първо се прави мляко с ориз. На котлон в тенджера се слага студеното прясно мляко. Към него се добавя ориза и захарта. Докато заври сместа се бърка почти непрекъснато. Добавя се и ванилията и лимоновата кора. Когато сместа заври, котлонът се намалява. Целта е сместа да се сгъсти дотолкова, че почти да не остане течност.
След това в купа сипваме получената оризова смес /3 ч.ч./, прибавяме захарта, орехите, маслото, яйцата, бакпулвера. Подправяме с канела, ванилия и настъргана лимонова кора.
Консистенцията, която се получава е рядка. Постиламе правоъгълна тавичка с хартия за печене, намазваме с масло и поръсваме с брашно. Сладкишът се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса, 30-40 минути. След изпичане сладкишът се нарязва на квадратчета. Може да се украси с сладко от мляко и разноцветни бонбони.

Продукти

За основата

  • 1 л прясно мляко
  • 200 г дългозърнест ориз
  • 100 г захар
  • 1 ванилова есенция
  • 1 настъргана лимонова кора

За сладкиша

  • 200 г захар
  • 120 г разтопено масло
  • 100 г смлени орехи
  • 4 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 с.л. канела
  • 1 настъргана лимонова кора
  • 1 ванилия

Свързани рецепти