Оризов кекс с портокал
Рецепта от: Антонио и Дженаро

1. Сложете млякото в голяма тенджера заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия, настърганата на едро кора на лимона и захарта.
2. Щом млякото заври, добавете ориза и намалете котлона. Оставете ориза 20-25 минути да ври. Той трябва да стане ал денте, да е поел млякото, но да има кремообразна консистенция. Дръпнете ориза от котлона, оставете сместа да се охлади и отстранете лимоновите корички.
3. Разбийте жълтъците с портолаковия ликьор до кремообразност. В друга купа разбийте белтъците на пяна.
4. Добавете разбитите жълтъци към оризовата смес. Добавете настърганата кора на портокала и стафидите. След това добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно всичко с помощта на шпатула.
5. Намажете с масло кръгла форма с пружина с диаметър 24 см. Постелете кръг от хартия за печене на дъното. Сложете хартия за печене и по стените на формата, като оставите краищата и да стърчат над нея. Изсипете сместа във формата. Печете кекса 1 час в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. Отстранете хартията от кекса и го поръсете с пудра захар и настъргана портокалова кора.
2. Щом млякото заври, добавете ориза и намалете котлона. Оставете ориза 20-25 минути да ври. Той трябва да стане ал денте, да е поел млякото, но да има кремообразна консистенция. Дръпнете ориза от котлона, оставете сместа да се охлади и отстранете лимоновите корички.
3. Разбийте жълтъците с портолаковия ликьор до кремообразност. В друга купа разбийте белтъците на пяна.
4. Добавете разбитите жълтъци към оризовата смес. Добавете настърганата кора на портокала и стафидите. След това добавете разбитите белтъци и разбъркайте внимателно всичко с помощта на шпатула.
5. Намажете с масло кръгла форма с пружина с диаметър 24 см. Постелете кръг от хартия за печене на дъното. Сложете хартия за печене и по стените на формата, като оставите краищата и да стърчат над нея. Изсипете сместа във формата. Печете кекса 1 час в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. Отстранете хартията от кекса и го поръсете с пудра захар и настъргана портокалова кора.
Продукти
- 1.7 л прясно мляко 1 шушулка ванилия 200 г захар 1 лимон настъргана кора 300 г ориз арборио 5 яйца 50 мл портокалов ликьор 40 г стафиди 1 портокал настъргана кора пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Антонио и Дженаро
Задушено говеждо в червено вино
Рецепти Антонио и Дженаро
Паста "копринени кърпички" с песто
Рецепти Антонио и Дженаро
Салата с брезаола