Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно чесъна, лука, селърито и магданоза и ги сложете в дълбока керамична огнеупорна тава. 
2. Обелете картофите и ги нарежете на тънки кръгчета. Подредете един ред върху нарязаните зеленчуци. Поръсете ориза върху картофите. 
3. Измийте добре мидите под течаща вода. Разтворете черупките с помощта на нож и извадете мидите. Оставете няколко миди в долната им черупка. Накиснете мидите - и тези с черупки, и тези без черупки в купичка с вода. 
4. Разпръснете мидите върху картофите и ориза. Нарежете чери доматчетата на четвъртинки и ги разпръснете върху мидите. Наредете още един ред картофи и излейте водата, в която са стояли мидите и още вода, колкото да стигне до горния слой картофи, без да го покрива.  
5. Полейте още малко зехтин, черен пипер и малко фино настърган пармезан. Сложете тавата върху котлон и оставете да заври. Варете 5 минути, а след това прехвърлете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.

Продукти

  • 4 шепи бял ориз
  • 4 картофа
  • 15 черни миди
  • 1 глава лук
  • 5 чери доматчета
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък селъри
  • 1 връзка магданоз
  • 20 г пармезан
  • зехтин
  • черен пипер

Свързани рецепти