Орехов щрудел

Орехов щрудел

Начин на приготвяне:

1. Затоплете прясното мляко. Сипете брашното на плота и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сипете леко затопленото мляко и поръсете маята върху него. Добавете мекото масло, захарта, яйцето, настърганата лимонова кора и ваниловия екстракт. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти, а след това постепенно омесете гладко и еластично тесто. за отлепването на тестото от плота си помагайте с шпакла.
2. Поставете тестото в набрашнена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го на топло да втасва 30 минути.
3. За пълнежа смелете в блендер ореховите ядки. Добавете останалите продукти и разбъркайте до хомогенност.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот в правоъгълна форма, с дебелина 2 см. Намажете го със смес от разбит жълтък и сметана. Нанесете ореховия пълнеж по цялата повърхност на тестото, на тънък слой. Навийте тестото на руло, откъм по-дългия му край.
5. Намаслете кръгла форма с дупка и поставете рулото в нея. Оставете го да втаса за още половин час.
6. Намажете рулото отгоре със смес от жълтък и сметана и го печете 45 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
7. Поръсете щрудела с пудра захар и поднесете.

Продукти

За тестото:

  • 360 мл прясно мляко
  • 660 г брашно
  • 12 г сол
  • 2 пакетчета суха мая
  • 70 г меко масло
  • 70 г захар
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 лимон
  • настъргана кора

За пълнежа:

  • 125 г орехи
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г захар
  • 25 г ябълкова меласа

Допълнително:

  • жълтък с малко сметана
  • пудра захар за поръсване