Онде онде
Рецепта от: Адам Лайо
Това е типичен сингапурски десерт - кръгли топки от пюре от сладки картофи, оризово брашно, захар и сок от пандан, който им придава зелен цвят. След като топките се сварят, се овалват в кокосови стърготини.
Продукти
- 150 г жълти сладки картофи
- 1 ч.л. захар
- 300 г оризово брашно (с глутен)
- 5 ч.л. сок от пандан
- 200 г брашно
- 200 г палмова захар
- ½ ч.ч. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- 1. Обелете и сварете сладките картофи, докато изплуват на повърхността и са напълно меки. Прецедете картофите, като запазите 200 мл от водата от варенето и ги намачкайте на пюре. Добавете захарта и разбъркайте.
- 2. В купа сипете оризовото брашно и към него добавете на тънка струйка водата от варенето на картофите, при непрекъснато разбъркване. След това добавете картофеното пюре и сока от пандан (или зелена боя за хранителни цели) и разбъркайте добре с ръце. Месете докато се получи гладко тесто. Оставете да почине 10 минути.
- 3. Оформете топчета около 2 см и ги подредете върху обилно поръсена с брашно тава. С пръсти оформете дупка във всяко топче и напълнете с около 1 ч.л. от счуканата палмова захар. След това, с добре набрашнени ръце, оформете отново идеално гладко топче. Щом напълните топчетата, трябва веднага да ги сварите.
- 4. Варете по 3-5 топчета наведнъж в тенджера с вряща вода с листо пандан (за зелен цвят), докато изплуват на повърхността. Топлите онде онде оваляйте в сварени на пара кокосови стърготини*. Сервирайте сладките топки онде онде на стайна температура, за да може пълнежът им да остане в течно състояние.
- *Сипете кокосовите стърготини в огнеупорна купа и добавете ½ ч.л. сол и 2 парчета листо от пандан. Поставете купата в съд за готвене на пара, като постелете отдолу парче тензух и гответе 10 минути.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Надия Хюсеин
Десерт „Каменист път“ с ябълки и бял шоколад
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадова нуга
Рецепти Рудолф ван Веен
Тирамису с ягоди
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови кокосови орехи
Рецепти Стоян и Лора
Семифредо със смокини, кадаиф и орехи
Рецепти Стоян и Лора
Саралия
Рецепти Стоян и Лора
Грис халва
Рецепти Мери Бери
Шоколадово-портокалова панакота
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с бял шоколад
Рецепти Марк Мориарти
Шоколадови квадрати с медена пита