Това е типичен сингапурски десерт - кръгли топки от пюре от сладки картофи, оризово брашно, захар и сок от пандан, който им придава зелен цвят. След като топките се сварят, се овалват в кокосови стърготини.

Продукти

  • 150 г жълти сладки картофи
  • 1 ч.л. захар
  • 300 г оризово брашно (с глутен)
  • 5 ч.л. сок от пандан
  • 200 г брашно
  • 200 г палмова захар
  • ½ ч.ч. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

  • 1. Обелете и сварете сладките картофи, докато изплуват на повърхността и са напълно меки. Прецедете картофите, като запазите 200 мл от водата от варенето и ги намачкайте на пюре. Добавете захарта и разбъркайте.
  • 2. В купа сипете оризовото брашно и към него добавете на тънка струйка водата от варенето на картофите, при непрекъснато разбъркване. След това добавете картофеното пюре и сока от пандан (или зелена боя за хранителни цели) и разбъркайте добре с ръце. Месете докато се получи гладко тесто. Оставете да почине 10 минути.
  • 3. Оформете топчета около 2 см и ги подредете върху обилно поръсена с брашно тава. С пръсти оформете дупка във всяко топче и напълнете с около 1 ч.л. от счуканата палмова захар. След това, с добре набрашнени ръце, оформете отново идеално гладко топче. Щом напълните топчетата, трябва веднага да ги сварите.
  • 4. Варете по 3-5 топчета наведнъж в тенджера с вряща вода с листо пандан (за зелен цвят), докато изплуват на повърхността. Топлите онде онде оваляйте в сварени на пара кокосови стърготини*. Сервирайте сладките топки онде онде на стайна температура, за да може пълнежът им да остане в течно състояние.
  • *Сипете кокосовите стърготини в огнеупорна купа и добавете ½ ч.л. сол и 2 парчета листо от пандан. Поставете купата в съд за готвене на пара, като постелете отдолу парче тензух и гответе 10 минути.

Свързани рецепти

Виж всички