Охлювчета
1. За меренгето, с помощта на миксер разбийте белтъците с кристалната захар на твърд сняг. След това добавете пудрата захар и нишестето и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула.
2. Прехвърлете сместа в шприц с гладък накрайник. В голяма плоска тава, постлана с хартия за печене, шприцовайте първо продълговати тела на охлювчета. След това шприцовайте топчици в единия край на телата, за главички, а върху тя по две по-малки топчици, за рогца. С опаката страна на влажна лъжичка оформете малка вдлъбнатина точно зад главата на всяко охлювче. Сушете целувките на 80 градуса 2 часа.
3. За блата за рулото, разбийте белтъците на сняг с половината захар, с помощта на миксер. В друга купа разбийте яйцата с останалата захар. Добавете разтопеното масло, а след това и брашното и фино смлените бадеми. Добавете белтъчната пяна на два пъти към яйчената смес, като разбърквате внимателно с помощта на шпатула.
4. Изсипете сместа за блата в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Разстелете я с палетен нож на тънък слой, но не по-тънко от 0.5 см. Печете блата в предварително загрята фурна на 200 градуса 7 минути.
5. Поръсете плота с малко захар и върху него обърнете изпечения и изстинал блат. Отстранете хартията за печене и намажете блата с лешникова паста по цялата повърхност. Навийте блата откъм дългата страна на стегнато руло. Увийте го стегнато в два листа прозрачно фолио. Завийте двата края на рулото стегнато, като бонбон. Поставете рулото в хладилник или фризер да се стегне.
6. Развийте рулото и го нарежете на филийки с дебелина 1.5 см. С помощта на четчица намажете всяко кръгче руло по обиколката му със сладко от кайсии. След това го оваляйте в шоколадови пръчици.
7. Разтопете шоколада на водна баня.
8. Във вдлъбнатинката зад главичките на изсушените тела на охлювите намажете малко разтопен шоколад и малко лешникова паста. Поставете изправено парче руло в дупчицата. С тънка четчица направете очички и уста на охлювчетата от шоколад.

Продукти

  • За меренгето:2 белтъка 75 г захар 75 г пудра захар 5 г царевично нишестеЗа рулото:20 г масло 3 белтъка 130 г захар 3 яйца 25 г брашно 115 г фино смлени бадеми 1 бурканче лешникова паста 2 с.л. сладко от кайсии 4 с.л. шоколадови пръчициДопълнително:50 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички