Начин на приготвяне:

1. Измийте добре мидите под студена течаща вода. Ако някоя мида се отвори, почукайте я и ако не се затвори до минута, я изхвърлете.
2. Обелете и нарежете лука на ситно. Празът разрежете на две по дължина, измийте го хубаво и го нарежете. Селърито нарежете на полумесеци.
3. В тенджера за варене на миди разтопете маслото и сипете нарязаните зеленчуци. Разбъркайте и гответе до омекване. Добавете мидите и разбъркайте добре. Важно е тенджерата да не се препълва. Залейте с виното и захлупете. Варете мидите около 3 минути - щом тенджерата започне да подскача, разтръскайте я и я дръпнете от огъня. Оставете мидите да изстинат.
4. Сипете морската сол в огнеупорна керамична тавичка или форма. Подредете една по една мидите, като ги поставяте в една от черупките им.
5. За сабайона разтопете маслото. В купа сложете жълтъците, овкусете със сол и черен пипер и добавете шампанското. Разбийте жълтъците на водна баня, до получаването на пяна. Дръпнете от огъня и добавете разтопеното масло на струйка. Разбивайте енергично.
6. Сипете по 1 с.л. сабайон върху всяка мида. Запечете мидите в предварително загрята фурна на 200 градуса за 4 минути.
Сервирайте огретена от миди с десертни вилички.

Продукти

За мидите:

  • 2 кг черни миди
  • 1 глава лук
  • 1 стрък праз
  • 1 стрък селъри
  • 50 г масло
  • 200 мл бяло сухо вино

За сос сабайон:

  • 30 г масло
  • 4 жълтъка
  • 100 мл шампанско
  • 500 г едра морска сол

Свързани рецепти