Огретен от гъби и карфиол

Огретен от гъби и карфиол

Начин на приготвяне:

1. Направете саламура за гъбите, като сипете в голяма, дълбока тава вода със стайна температура и сол. Добавете и предварително почистените със суха четка гъби - печурки, кладница, шийтаке. Оставете гъбите в саламурата за 10 минути.
2. Прецедете гъбите и ги сложете в тава. Полейте ги с малко зехтин и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 15 минути.След това добавете 2 глави лук - обелени и нарязани на едро, като отделите слоевете един от друг и печете още 15 минути.
3. Третата глава лук нарежете на ситно и го запържете в тиган с малко зехтин и масло. Щом лукът омекне, добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари. Добавете листата спанак и половин нарязана на ситно люта чушка. Разбъркайте. Добавете сметаната. Овкусете със сол и разбъркайте. Щом спанакът се свие, дръпнете от огъня. Прецедете сместа със спанак или отстранете изилшната вода.
4. Нарежете главата карфиол на големи шайби. Пуснете "пържолите" от карфиол, както и по-дребните парченца, в тенджера с вряща подсолена вода за 2-3 минути. Прецедете ги.
5. Нарежете на ситно копъра и ментата.
6. На дъното на дълбока тава изсипете сместа със спанак и я разстелете равномерно. Отгоре разпределете печените гъби и лук. Поръсете с половината нарязани копър и мента и лимонов сок. Разпръснете малките парченца карфиол, след това подредете шайбите. Поръсете с настърган чедър. Накрая поръсете с още пресни подправки и останалата нарязана люта чушка. Печете 10 минути на 220 градуса, до златисто.

Продукти

  • 50 г сол
  • 1250 мл вода
  • 800 г гъби - кладница
  • печурки и шийтаке
  • 3 глави лук
  • 1 с.л. зехтин
  • 40 г масло
  • 100 мл бяло вино
  • 400 г спанак
  • 1 люта чушка
  • 80 г заквасена сметана
  • 450 г карфиол
  • шепа копър
  • шепа листа мента
  • 0.5 лимон
  • сок
  • 100 г сирене чедър

Свързани рецепти