Обядът на орача

Обядът на орача

Начин на приготвяне:

1. За маринования лук обелете и нарежете на тънки кръгчета лука. С пръсти отделете слоевете лук във всяко кръгче лук в купа. добавете захарта, гвоздейчетата карамфил, оцета и солта. Разбъркайте добре с ръце и притиснете с чинийка, а върху нея поставете буркан, за тежест. Оставете лука да се маринова 1 час.
2. За дресинга смесете в купичка горчица, мед, оцет, сол и черен пипер. Разбъркайте и добавете зехтина на струйка. Бъркайте енергично.
3. Нарежете на едро марулята и я сложете в купа. Добавете листа кресон. Обелете стъблата селъри и ги нарежете на парченца. репичките нарежете на тънки филийки, а небелената ябълка - на тънки ивички. Разбъркайте всичко в купата.
4. Поръсете накъсани парчета шунка върху салатата, а след това малки кулчета сирене Стилтън. Чедърът нарежете на тънки парчета с помощта на белачка за зеленчуци. Залейте салатата с дресинга, на струйка.
5. Изтискайте кръгчетата лук и поръсете с тях салатата.
6. За бирените хлебчета намаслете дъното и стените на малки правоъгълни формички*. Поръсете с брашно, изтръскайте излишното. В купа смесете двата вида брашно със солта и бирата. Разбъркайте до гладкост. Тестото трябва да пада леко от телта. При необходимост, добавете 1-2 с.л. прясно мляко. Напълнете 2/3 от обема на формичките и ги подредете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
7. Сервирайте салатата с бирени хлебчета и бира.

*Вместо в малки формички, може да изсипете сместа в голяма правоъгълна форма за кекс и да изпечете цял хляб.

Продукти

  • 100 г кресон
  • 1 маруля
  • 1 ябълка
  • 3 стръка селъри
  • 10 репички
  • 6 слайса варена шунка
  • 100 г сирене чедър
  • 100 г сирене Стилтън

За маринования лук:

  • 1 глава червен лук
  • 0.5 с.л. кафява пудра захар
  • 4 гвоздейчета карамфил
  • 3 с.л. червен винен оцет
  • щипка морска сол

За дресинга:

  • 1 ч.л. английска горчица
  • 1 ч.л. течен мед
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 4 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер

За бирените хлебчета:

  • 175 г бяло брашно с набухвател
  • 75 г пълнозърнесто брашно
  • 250 мл бира
  • 0.5 ч.л. сол
  • масло за намазване

Свързани рецепти