Обърната торта с банани и лакта

Обърната торта с банани и лакта

Начин на приготвяне:

1. В съд с дръжка направете карамел, като разтопяте захарта поетапно и разстилате по дъното на съда, като го движите. /Не бъркайте карамела с прибор./ В друг съд загрейте сметаната, да кипне. Щом карамелът стане тъмен, изсипете горещата сметана наведнъж и оставете сместа да поври известно време. Може леко да разбъркате с дървена лъжица. Дръпнете карамела от котлона и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи.
2. Намажете с масло дъното и стените на кръгла тавичка или форма с диаметър 24 см. Постелете на дъното и парче хартия за печене. Изсипете топлия карамел на дъното на формата и оставете леко да изстине.
3. Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху карамела.
4. За кексовото тесто разбийте с миксер маслото със захарта до пухкавост. След това добавете яйцата едно по едно без да спирате да разбивате. Накрая добавете брашното.
5. Разстелете кексовото тесто върху бананите и печете тортата 55 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
6. Преди да обърнете тортата, минете с нож по края на формата. След като я обърнете, ще се разтече малко от карамела. С ръка нанесете по борда кокосови стърготини. Гарнирайте тортата с нарязани плодове.

Продукти

За лактата:

  • 100 мл течна сметана
  • 150 г захар
  • 75 г масло

За кексовото тесто:

  • 250 г масло
  • 250 г светлокафява захар
  • 250 г брашно с набухвател
  • 5 яйца

За гарниране:

  • 50 г кокосови стърготини
  • 1 ябълка
  • 1 смокиня
  • 1 маракуйя

  • 3 банана

Свързани рецепти