Обърната торта с банани и лакта
1. В съд с дръжка направете карамел, като разтопяте захарта поетапно и разстилате по дъното на съда, като го движите. /Не бъркайте карамела с прибор./ В друг съд загрейте сметаната, да кипне. Щом карамелът стане тъмен, изсипете горещата сметана наведнъж и оставете сместа да поври известно време. Може леко да разбъркате с дървена лъжица. Дръпнете карамела от котлона и добавете маслото. Разбъркайте докато то се разтопи.
2. Намажете с масло дъното и стените на кръгла тавичка или форма с диаметър 24 см. Постелете на дъното и парче хартия за печене. Изсипете топлия карамел на дъното на формата и оставете леко да изстине.
3. Обелете и нарежете бананите на кръгчета и ги подредете върху карамела.
4. За кексовото тесто разбийте с миксер маслото със захарта до пухкавост. След това добавете яйцата едно по едно без да спирате да разбивате. Накрая добавете брашното.
5. Разстелете кексовото тесто върху бананите и печете тортата 55 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
6. Преди да обърнете тортата, минете с нож по края на формата. След като я обърнете, ще се разтече малко от карамела. С ръка нанесете по борда кокосови стърготини. Гарнирайте тортата с нарязани плодове.

Продукти

  • За лактата:100 мл течна сметана 150 г захар 75 г маслоЗа кексовото тесто:250 г масло 250 г светлокафява захар 250 г брашно с набухвател 5 яйцаЗа гарниране:50 г кокосови стърготини 1 ябълка 1 смокиня 1 маракуйя3 банана

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички