Обърната торта от ябълки и ревен
1. За тестото разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате. Добавете сметаната и ваниловия екстракт. Разбъркайте.
2. Към брашното добавете сол, бакпулвер и сода. Разбъркайте и добавете към тестото. Разбийте с миксер до хомогенност.
3. Обелете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги с лимонов сок, за да не потъмнеят. Разрежете стръковете ревен на две, по дължина, а след това ги нарежете на резени с големината на парчетата ябълки.
4. Намажете с олио дъното и стените на дълбока квадратна форма. Нарежете студеното масло на малки кубчета и ги разпръснете по дъното на тавичката. Поръсете 75 г кафява захар. Подредете плътно резените ябълка и ревен. Поръсете с останалата захар и с канелата.
5. Изсипете тестото върху плодовете и го заравнете. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути. Проверете готовността на сладкиша, като го прободете с клечка.
6. Леко поизстиналия сладкиш обърнете върху голяма чиния. Може да намажете плодовете отгоре с леко затоплена смес от 50 г захар и 20 г масло.
7. Сервирайте парче сладкиш с топка ванилов сладолед.

Продукти

  • За тестото:150 г студено масло 200 г захар 2 яйца 200 г заквасена сметана 1 с.л. ванилов екстракт щипка канела 350 г брашно 1 ч.л. бакпулвер щипка сода бикарбонат200 г ревен 300 г ябълки 70 г масло 100 г кафява захар 1 ч.л. канелаДопълнително:50 г кафява захар 20 г масло 1 кг ванилов сладолед

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички