Обърната торта от ябълки и ревен

Обърната торта от ябълки и ревен

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте маслото със захарта с помощта на миксер, до пухкавост. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате. Добавете сметаната и ваниловия екстракт. Разбъркайте.
2. Към брашното добавете сол, бакпулвер и сода. Разбъркайте и добавете към тестото. Разбийте с миксер до хомогенност.
3. Обелете ябълките и ги нарежете на резени. Поръсете ги с лимонов сок, за да не потъмнеят. Разрежете стръковете ревен на две, по дължина, а след това ги нарежете на резени с големината на парчетата ябълки.
4. Намажете с олио дъното и стените на дълбока квадратна форма. Нарежете студеното масло на малки кубчета и ги разпръснете по дъното на тавичката. Поръсете 75 г кафява захар. Подредете плътно резените ябълка и ревен. Поръсете с останалата захар и с канелата.
5. Изсипете тестото върху плодовете и го заравнете. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути. Проверете готовността на сладкиша, като го прободете с клечка.
6. Леко поизстиналия сладкиш обърнете върху голяма чиния. Може да намажете плодовете отгоре с леко затоплена смес от 50 г захар и 20 г масло.
7. Сервирайте парче сладкиш с топка ванилов сладолед.

Продукти

За тестото:

  • 150 г студено масло
  • 200 г захар
  • 2 яйца
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 с.л. ванилов екстракт
  • щипка канела
  • 350 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сода бикарбонат
  • 200 г ревен
  • 300 г ябълки
  • 70 г масло
  • 100 г кафява захар
  • 1 ч.л. канела

Допълнително:

  • 50 г кафява захар
  • 20 г масло
  • 1 кг ванилов сладолед

Свързани рецепти