Обърнат кейк с праскови и шафран

Обърнат кейк с праскови и шафран

Начин на приготвяне:

1. За кексовото тесто в една голяма купа пресейте брашното, содата, солта и бакпулвера. Добавете 125 г захар и разбъркайте.
2. В друга, по-малка, купа разбийте яйцата, добавете мътеницата, олиото и щипка нишки шафран. Разбийте.
3. Разтопете маслото в тиган с огнеупорна дръжка /диаметър 26 см/. Поръсете останалите 50 г захар и оставете тя да се разтопи, до златисто.
4. Измийте прасковите и ги разрежете на половини. Отстранете костилките и нарежете всяка половина на три резена. Подредете резените праскови в тигана легнали, в една посока. Дръпнете от огъня.
5. Оформете кладенче в сухите съставки и изсипете течните в него. Разбъркайте до хомогенност.
6. Налейте сместа внимателно върху прасковите, за да не ги разместите. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути, до златисто.
7. Оставете изпечения кейк да изстине 5 минути. Поставете голяма чиния върху тигана и обърнете кейка с едно движение.
8. Поднесете триъгълно парче обърнат кейк, гарнирано с лъжица цедено кисело мляко или бита сметана.

Продукти

  • 50 г масло
  • 175 г захар
  • 4 праскови
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 0.5 ч.л. сода бикарбонат
  • 0.25 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 200 мл мътеница или кисело мляко
  • 75 мл слънчогледово олио
  • щипка шафран

Свързани рецепти