Начин на приготвяне:

1. Издълбайте плода от половината джакфрут, като запазите кората, която ще послужи за форма за печене. /Може да замените джакфрута с личи./ Плодът нарежете на парченца, почистете ги от твърдите части и отстранете семките чрез натискане.
2. Разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер. Счупете яйцата в купа и леко ги разбийте. Добавете ги към маслото и захарта и разбийте. Добавете брашното и бакпулвера.
3. Сипете захарта в тиган и я карамелизирайте.
4. Изсипете карамела на дъното на издълбаната половина от джакфрут. Докато не се е стегнал, подредете парчетата плод върху него, като запазите няколко парченца за гарниране. Изсипете кексовата смес и я покрийте с парче хартия за печене. Печете кекса в предварително загрята фурна на 200 градуса 45 минути.
5. За крем Англез загрейте добре сметаната в тенджерка. В купа разбийте жълтъците със захарта, докато станат пухкави. Сипете горещата сметана на тънка струйка, като разбърквате енергично жълтъците. Сипете сместа в тенджерката и я сложете на котлона. Бъркайте леко, докато сместа се сгъсти. Добавете нарязания на ситно шоколад и бадемите. Разбъркайте и дръпнете от котлона. Бъркайте докато шоколадът се разтопи.
6. За темпурата смесете в купа брашното с газираната вода, пудрата захар и малко вода, в която е вряло червено цвекло за оцветител. Разбъркайте до гладкост. Потопете отделените парченца джакфрут в темпурата и ги изпържете в маслена баня.
7. Обърнете изпечения и леко охладен кекс върху голяма чиния. На дъното на чиния разстелете малко крем Англез, отстарни поръсете малко бадеми. По средата сложете парче кекс, а отстрани разрязани панирани парченца джакфрут.

Продукти

  • 0.5 джакфрут /индийско хлебно дърво/
  • 500 г меко масло
  • 250 г кафява захар
  • 6 яйца
  • 400 г брашно
  • 3 с.л. бакпулвер

За карамела:

  • 200 г захар

За крем Англез:

  • 50 г запечени филирани бадеми
  • 200 мл течна сметана
  • 4 жълтъка
  • 100 г натурален шоколад
  • 100 г пудра захар

За темпурата:

  • 300 г брашно
  • 50 мл газирана вода
  • 50 г пудра захар
  • вода от сварено червено цвекло

Свързани рецепти