Начин на приготвяне:
1. Намаслете форма с подвижно дъно (диаметър 23 см) и постелете дъното и с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. С помощта на миксер разбийте маслото и захарта до получаването на пухкава и бледожълта смес. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването.
3. Добавете брашното и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула, до хомогенност.
4. Почистете ябълката от дръжката и семките и я нарежете на тънки резени. Половината от тях добавете в сместа за кейка. Разбъркайте внимателно.
5. Измийте и подсушете сливите. Извадете костилките им. Разпределете ги на един слой на дъното на формата за печене заедно с останалите резени ябълки. Върху тях изсипете маслената смес и я разпределете равномерно. Загладете. Печете 45 минути. След като кейка изстине, извадете го от форамата и поставете наобратно върху поднос. Отстранете хартията за печене.
6. За яйчения крем в купа разбийте жълтъците и захарта. В тенджерка сипете сайдера и сметаната и ги затоплете. Добавете топлата смес към жълтъците, като бъркате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и поставете върху котлона. Продължете да бъркате докато крема се сгъсти. Дръпнете от огъня. Пресипете яйчения крем в кана.
7. Сервирайте триъгълно парче обърнат кейк със сливи с яйчен крем.
Продукти
- 200 г меко масло
- 200 г захар
- 4 яйца
- 200 г брашно с набухвател
- 1 ябълка
- 200 г сливи
За яйчения крем:
- 8 жълтъка
- 75 г захар
- 100 мл ябълков сайдер
- 300 мл течна пълномаслена сметана