Начин на приготвяне:
1. Намаслете хубаво квадратна форма /20 см диаметър/, постелете дъното и стените и с хартия за печене и намажете с масло отново. Загрейте фурната на 180 градуса и поставете решетката по средата на фурната.
2. Първо направете лепкавия топинг, като сложите захарта и маслото в тиган. Щом маслото се разтопи оставете сместа няколко минути да поври и да побълбука, докато започне да се сгъстява. Леко разбърквайте. Изсипете карамела в постланата тава и като я поклащате напред-назад го разнесете равномерно.
3. Запечете орехите в тавичка за 5 минути. Оставете ги да изстинат.
4. За тестото разбийте с миксер маслото и захарта до гладкост и изсветляване на цвета. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате енергично. Разполовете шушулката ванилия по дължина, остържете вътрешността и и я добавете. След това добавете двата вида брашно, бакпулвера, подправките, солта и меласата /или петмез/. Разбъркайте и оставете тестото да почине.
5. Обелете бананите и ги нарежете на филийки с дебелина 5 мм. Наредете бананите в един плътен слой, на дъното на тавата. Поръсете ги с бренди.
6. Нарежете печените орехи, добавете ги към кексовото тесто и разбъркайте леко. Изсипете сместа върху бананите внимателно. Загладете повърхността. Печете кекса 45 минути в загрятата фурна.
7. След 35-тата минута проверете готовността на кекса, като го прободете точно в средата с нож или клечка, без да докосвате дъното. Ако по клечката остава тесто, допечете кекса за още 5-10 минути. След изпичане оставете кекса да изстине 10 минути, както е в тавата. След това го обърнете върху голяма чиния. Отстранете хартията за печене и нарежете кекса на квадратчета.
8. Поднесете кекса топъл или студен, гарниран с бита сметана или сладолед.
Продукти
За тестото:
- 150 г масло
- 175 г светлокафява захар
- 4 яйца
- 0.5 шушулка ванилия
- 100 г брашно с набухвател
- 75 г пълнозърнесто брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. млян джинджифил
- 1 ч.л. канела
- 1 с.л. меласа
- 1 шепа орехи пекан или орехи
- щипка сол
За топинга:
- 50 г масло
- 50 г светлокафява захар
За бананите:
- 2 банана
- 1 с.л. бренди