Начин на приготвяне:

1. Разфасовайте пуйката.
Отделете внимателно кожата на пуешките гърди и между нея и месото сложете листа салвия, дафинови листа и мащерка. Върнете кожата обратно. Поръсете гърдите със сол, черен пипер и зехтин и хубаво втрийте в кожата подправките. Поставете месото в тавичка и печете 5 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, а след това намалете градусите на 160 и печете още 25 минути.
2. За соса с мадейра запечете 1 пуешко бутче за 15 минути на 200 градуса. Обелете и нарежете на ситно, лука, моркова и целината. Запържете ги в тиган с мазнина за кратко. Добавете мадейрата, а след това и дафиновите листа и мащерката. Сложете и бутчето. Овкусете със сол и черен пипер и добавете бульон, колкото да го покрие и оставете да къкри. След това прецедете соса.
3. За гарнитурата с кротони направете първо кротоните, като нарежете филиите хляб на кубчета. Поставете ги в тавичка и ги печете 15 минути на 160 градуса, до златисто. Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган заедно с каймата. Добавете нарязаното селъри, а накрая всички зелени подправки. Добавете сместа към кротоните в купа и разбъркайте. Добавете телешки бульон, колкото поеме хляба. Добавете яйцата и разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка и загладете сместа. Печете я заедно с пуешките гърди 25 минути.
4. За зеления боб с бекон и гъби бланширайте зеления боб, да остане хрупкав. Облейте зеления боб със студена вода и го сложете в купа. Нарежете лука на ситно, а гъбите на филийки. Запържете бекона в тиган, а след това добавете и лука и гъбите за кратко. Добавете бяло вино. Запържените бекон и зеленчуци добавете към зеления боб. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
5. За компота от боровинки сложете в тенджера боровинките и останалите продукти. Оставете сместа да къкри в продължение на 15-20 минути, докато боровинките омекнат.
6. Сервирайте пуешките гърди, нарязани на филийки, поляти със сос и гарнирани със зелен боб, запечена кайма с кротони и компот от боровинки.

Продукти

За соса с мадейра:

  • сол и черен пипер
  • 1 глава лук
  • 1 стрък селъри
  • 1 морков
  • 1 ч.ч. вино Мадейра
  • 1 дафинов лист
  • 1 стрък мащерка
  • 500 мл пилешки бульон
  • 2 с.л. зехтин

За зеления боб с бекон:

  • 1 глава лук
  • 250 г гъби
  • 500 г зелен фасул
  • 100 г бекон
  • 1 к.ч. бяло вино
  • сол и черен пипер

За компота от боровинки:

  • 350 г боровинки
  • 200 г захар
  • 250 мл вода
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 1 портокал
  • настъргана кора

За гарнитурата:

  • 5 филии бял хляб
  • 1 глава лук
  • 2 стръка селъри
  • 250 г кайма
  • 1 к.ч. бяло вино
  • 3 стръка салвия
  • 3 стръка магданоз
  • 500 мл пилешки бульон
  • 3 яйца
  • 1 пуйка
  • сол и черен пипер
  • 4 дафинови листа
  • 4 бр. салвия
  • 6 стръка мащерка

Свързани рецепти