1. Разфасовайте пуйката.
Отделете внимателно кожата на пуешките гърди и между нея и месото сложете листа салвия, дафинови листа и мащерка. Върнете кожата обратно. Поръсете гърдите със сол, черен пипер и зехтин и хубаво втрийте в кожата подправките. Поставете месото в тавичка и печете 5 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, а след това намалете градусите на 160 и печете още 25 минути.
2. За соса с мадейра запечете 1 пуешко бутче за 15 минути на 200 градуса. Обелете и нарежете на ситно, лука, моркова и целината. Запържете ги в тиган с мазнина за кратко. Добавете мадейрата, а след това и дафиновите листа и мащерката. Сложете и бутчето. Овкусете със сол и черен пипер и добавете бульон, колкото да го покрие и оставете да къкри. След това прецедете соса.
3. За гарнитурата с кротони направете първо кротоните, като нарежете филиите хляб на кубчета. Поставете ги в тавичка и ги печете 15 минути на 160 градуса, до златисто. Нарежете лука на ситно и го запържете в тиган заедно с каймата. Добавете нарязаното селъри, а накрая всички зелени подправки. Добавете сместа към кротоните в купа и разбъркайте. Добавете телешки бульон, колкото поеме хляба. Добавете яйцата и разбъркайте. Пресипете сместа в тавичка и загладете сместа. Печете я заедно с пуешките гърди 25 минути.
4. За зеления боб с бекон и гъби бланширайте зеления боб, да остане хрупкав. Облейте зеления боб със студена вода и го сложете в купа. Нарежете лука на ситно, а гъбите на филийки. Запържете бекона в тиган, а след това добавете и лука и гъбите за кратко. Добавете бяло вино. Запържените бекон и зеленчуци добавете към зеления боб. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер.
5. За компота от боровинки сложете в тенджера боровинките и останалите продукти. Оставете сместа да къкри в продължение на 15-20 минути, докато боровинките омекнат.
6. Сервирайте пуешките гърди, нарязани на филийки, поляти със сос и гарнирани със зелен боб, запечена кайма с кротони и компот от боровинки.

Продукти

  • За соса с мадейра: сол и черен пипер 1 глава лук 1 стрък селъри 1 морков 1 ч.ч. вино Мадейра 1 дафинов лист 1 стрък мащерка 500 мл пилешки бульон 2 с.л. зехтинЗа зеления боб с бекон:1 глава лук 250 г гъби 500 г зелен фасул 100 г бекон 1 к.ч. бяло вино сол и черен пиперЗа компота от боровинки:350 г боровинки 200 г захар 250 мл вода 1 лимон настъргана кора и сок 1 портокал настъргана кораЗа гарнитурата:5 филии бял хляб 1 глава лук 2 стръка селъри 250 г кайма 1 к.ч. бяло вино 3 стръка салвия 3 стръка магданоз 500 мл пилешки бульон 3 яйца1 пуйка сол и черен пипер 4 дафинови листа 4 бр. салвия 6 стръка мащерка

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички