Ньоки от извара с брашно от спелта и рагу от сепия

Ньоки от извара с брашно от спелта и рагу от сепия

Начин на приготвяне:

1. За ньоките натрошете с ръце изварата в широка стъклена купа. Добавете брашното, солта, яйцата и мастилото от сепия. Сложете си ръкавици и омесете добре продуктите. Омесете тесто. Върнете го в купата, покрийте с фолио и поставете в хладилник за 15 минути. 3. Сложете тенджера с вода да заври. 


2. За рагуто почистете сепията, като отстраните главата и, а след това и гръдната плочка, и торбичката с мастило. Запазете главата и мастилото. Нарежете на ситно червения лук. Покрийте дъното на тенджера със зехтин и запържете лука в нея. Нарежете тялото на сепията първо на тънки ленти, а след това на малки кубчета и ги добавете при лука. Разбъркайте и запържете за минута. Добавете пасираните домати и оставете сместа да се редуцира. Добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън, дафиновите листа, листенца мащерка.  Добавете бялото вино. Щом то се изпари, добавете малко вода и гответе соса около 30 мин. Овкусете с малко сол и черен пипер.


3. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 0.5 см. Нарежете на ленти с ширина 1 см, а след това на кубчета.


4. Пуснете ньоките в тенджера с вряща  подсолена вода и варете докато не изплуват на повърхността, около 2-3 минути. Не разбърквайте ньоките, а само ги побутвайте. Отцедете ги.

5. В дълбока чиния сервирайте черните ньоки с рагуто от сепия.

Продукти

За ньоките:

  • 150 г овча извара
  • 250 г брашно от спелта
  • 2 яйца
  • 1 с.л. мастило от сепия

За соса:

  • 500 г почистена сепия
  • 2 глави червен лук
  • 300 мл пасирани домати
  • 2 скилидки чесън
  • 3 дафинови листа
  • 2 стръка мащерка
  • 50 мл бяло вино
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти