Нуга халва с кестени
1. В тенджера сипете захарта, глюкозата и меда. Сложете ги да се разтопят на бавен огън,к ато разбърквате често. Щом захарта започне да се топи, добавете водата. Продължете да бъркате, докато сместа стане хомогенна, а захарта напълно се разтопи.
2. Разбийте белтъците на пяна с помощта на миксер. Сложете белтъците в хладилник да се стегнат добре.
3. Към разбитите белтъци добавете първо 2-3 с.л. от топлата смес, като разбърквате енергично с помощта на шпатула. Добавете целите лешници и отново разбъркайте. Добавете целите захаросани кестени заедно със сиропа им. разбъркайте. Добавете малко екстракт от ванилия.
4. Продължете да добавяте горещата захарна смес лъжица по лъжица към белтъците, като разбърквате енергично след всяка. Щом остане малко от сместа, добавете маслото към нея и разбъркайте, за да се разтопи то от топлината. Белтъчната смес значително ще се сгъсти, но ще се стича по бъркалката.
5. Постелете плитка тавичка със силиконова подложка и изсипете сместа върху нея, като я разстелете равномерно. Поставете във фризер за 4 часа.
6. Отстранете втвърдилата се нуга халва от подложката и я нарежете на продълговати парчета.

Продукти

  • 350 г захар 100 г глюкоза 100 г течен мед 60 мл вода 2 белтъка 60 г белени лешници 100 г захаросани кестени 1 ч.л. екстракт от ванилия 125 г масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички