Нова торта "Блек форест"

Нова торта "Блек форест"

Начин на приготвяне:

1. За основата сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете мекото масло, захарта и яйцето. Смесете продуктите с пръсти и постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути. След това го разточете върху набрашнен плот с дебелина 5 мм. С помощта на ринг с диаметър 20 см изрежете кръг. Поставете го в тава, постлана с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути.
2. За шоколадовите блатове отделете белтъците от жълтъците. Белтъците разбийте с помощта на миксер, като добавяте малко по малко половината захар мусковадо. Разбийте до получаването на твърда пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар с помощта на тел. В голяма купа начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Щом се разтопи, дръпнете от котлона, добавете мекото масло и разбъркайте докато то се разтопи и сместа стане гладка.
3. Към шоколадовата смес добавете първо разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно. След това добавете брашното и фино смлените бадеми. Разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете на порции разбитите белтъци, като след всяка разбърквате внимателно, с помощта на шпатула. Разстелете сместа на тънък слой в голяма плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 6 минути. След като блатът изстине, изрежете 4 кръга с помощта на ринг с диаметър 16 см.
4. За черешовия пълнеж накиснете листа желатин в студена вода за 10 минути. Затоплете леко замразените череши заедно със сока, който са пуснали, в тенджерка. Добавете изцедения желатин и разбъркайте докато той се разтопи. Дръпнете от котлона и добавете черешите амарена в ликьор. Разбъркайте. Накрая добавете сметаната и разбъркайте.
5. За шоколадовия мус сипете прясното мляко в тенджерка и го оставете да заври. В купа разбийте жълтъците със захарта. Добавете горещото мляко към жълтъците на тънка струйка, като разбивате енергично. Пресипете сместа в тенджерката и варете 2-3 минути при непрекъснато разбъркване. Дръпнете от котлона и добавете нарязания на ситно шоколад. разбърквайте, докато шоколадът не се разтопи и сместа не стане гладка. Щом ганашът изстине, добавете го към леко охладената бита сметана и разбъркайте до хомогенност. Пресипете шоколадовия мус в шприц с гладък накрайник.
6. Постелете поднос с прозрачно фолио. Върху него поставете един шоколадов блат. Върху блата поставете ринга с диаметър 16 см. Нанесете един пласт от черешовия пълнеж върху блата и поставете втори шоколадов блат, като притиснете леко. Нанесете пласт черешов пълнеж и поставете трети шоколадов блат. Отново нанесете слой черешов пълнеж и поставете четвърти шоколадов блат.
7. Поставете изстиналата основа върху ринга с подредените вътрешна част на тортата и обърнете наобратно. Поставете върху подноса. Поставете ринга с диаметър 20 см, като от вътрешната му страна поставите твърда целофанова лента. Отстранете внимателно малкия ринг и шприцовайте шоколадовия мус в празното пространство и по повърхността на тортата. Загладете с помощта на палетен нож и поставете тортата във фризер за 4 часа.
8. За украсата разтопете шоколада на водна баня и го темперирайте. Подредете 6 малки ленти от твърд целофан с приблизителна дължина 10 см една до друга. В центъра на всяка изсипете 1 ч.м. от разтопения шоколад. Покрийте с втора лента и с пръст оформете плоски кръгчета от шоколада. Сгънете всяка двойка лентички навътре и закрепе с помощта на кламер. Поставете лентичките изправени на стайна температура /15 градуса/ за 1 час.
9. За желето накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. Сипете водата, прясното мляко и захарта в дълбока тенджера и ги оставете сместа да заври. Добавете какаото и разбъркайте. Варете 10 минути, като разбърквате. Сместа трябва да е толкова гъста, че да покрива плътно, без да се разтича опакото на лъжица. Прецедете сместа в кана. Оставете да изстине, но не напълно.
10. Извадете тортата от ринга и отстранете целофановата лента. В тавичка поставете някакъв малък съд, който да служи за поставака. Върху нея поставете тортата. Залейте я с какаовото желе с кръгови движения и го оставете то да се стича. С помощта на палетен нож изравнете желето върху тортата, пластът трябва да е тънък. Оберете желето от долната част на тортата с пръст. Оставете тортата на стайна температура докато желето се втвърди.
11. Украсете тортата с шоколадовите "миди". По средата поставете захаросана черешка.

Продукти

За блатовете:

  • 500 г натурален шоколад
  • 250 г масло
  • 6 яйца
  • 250 г мека кафява захар
  • 160 г брашно с набухвател
  • 100 г фино смлени бадеми

За шоколадовия мус:

  • 110 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 30 г захар
  • 180 г натурален шоколад
  • 375 мл течна сметана

За основата:

  • 300 г брашно
  • 200 г масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце

За черешовия пълнеж:

  • 1 лист желатин
  • 200 мл заквасена сметана
  • 1 с.л. захар
  • 100 г замразени череши
  • 30 г череши амарена в ликьор

За какаовото желе:

  • 280 мл вода
  • 360 г захар
  • 260 мл течна сметана
  • 120 г какао
  • 6 листа желатин

За украса:

  • 200 г натурален шоколад

Свързани рецепти