Ньоки от рикота
1. В купа смесете рикотата, настъргания пармезан, брашното и яйцата. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте до образуване на лепкаво тесто.
2. Набрашнете обилно плота. Набрашнете и ръцете си. Извадете тестото върху плота и с леки движения го омесете. Разделете тестото на две равни части. Всяка част оформете на руло и нарежете на еднакви парченца /2 см./. Притиснете ги леко с пръсти от двете страни и ги подредете върху набрашнен съд.
3. Ньоките се варят в тенджера с вряща подсолена вода до изплуване, около 2-3 минути. Изваждат се с помощта на решетъчна лъжица.
4. За първия вариант на приготвяне на ньоките добавете в тестото скилидките на глава печен чесън и омесете.  В тиган разтопете 2 с.л. масло и запържете в него 8-10 листа салвия, до хрупкавост. Извадете листата и запържете прецедените сварени ньоки в маслото. Сервирайте ньоките с хрупкави листа салвия и скилидки печен чесън.
5. За втория вариант добавете в тестото шепа пресен нарязан спанак. Пригответе дресинг от фино настъргана лимонова кора на 1 лимон, сока му, 50 мл зехтин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Полейте сварените ньоки с дресинг и гарнирайте с рукола и настърган пармезан.

Продукти

  • За тестото:360 г прясна рикота 80 г прясно настърган пармезан 150 г брашно 3 яйца 1.5 ч.л. морска сол 1 ч.л. прясно смлян черен пиперЗа І-и вариант:2 глави печен чесън 2 с.л. масло 1 връзка салвияЗа ІІ-и вариант:1 био лимон настъргана кора и сок 50 мл зехтин сол и черен пипер 1 връзка рукола 50 г пармезан 1 шепа листа спанак

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички