"Ньоко фрито" буквално означава пържено тесто. Това е рецепта за малки хрупкави пържени късчета тесто, гарнирани с пушена скаморца, прошуто кото и зелени маслини - идеалните хапки за чаша пенливо вино.

Продукти

  • 300 г брашно
  • 160 мл вода
  • 25 г безсолно масло
  • 7 г суха мая
  • 5 г сол
  • 150-200 г прошуто кото
  • 100 г пушена скаморца
  • 50 г зелени маслини
  • 1 литър олио
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За тестото сипете водата в голяма купа и поръсете маята върху нея. Разбъркайте и добавете брашното. Разбъркайте с ръце, добавете сол и продължете да разбърквате докато се образува тесто. Извадете го върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути. Поставете топката тесто в купа и покирйте с прозрачно фолио. Оставете на топло за 1-1 ½ ч., докато тестото удвои обема си.
  • 2. Извадете тестото върху набрашнен плот и оформете плоска питка с ръце. След това го разточете с точилка, в елипсовидна форма, с дебелина 3-4 мм. Покрийте с кухненска кърпа и оставете тестото да втаса за още 30 минути.
  • 3. С помощта на назъбен кръгъл нож изрежете неравните краища, а след това нарежете тестото на ромбчета.
  • 4. Загрейте олио в дълбок съд до 180 градуса. Пържете ромбчетата тесто по 4-5 бр. наведнъж. Пържете по 2 минути от всяка страна. Извадете върху кухненска хартия.
  • 5. Нарежете пушената скаморца на кръгчета с дебелина 0.5 см и ги запечете от двете страни в загрят тиган. Нарежете прошутото на тънки къси лентички. Разрежете маслините на половинки.
  • 6. Гарнирайте пържените късчета тесто с парче запечена скаморца, лентички прошуто и половинки маслини. Поръсете с тънка струйка майонеза.

Свързани рецепти

Виж всички