Ньоко фрито с пушена скаморца
Рецепта от: Лука Чиано
"Ньоко фрито" буквално означава пържено тесто. Това е рецепта за малки хрупкави пържени късчета тесто, гарнирани с пушена скаморца, прошуто кото и зелени маслини - идеалните хапки за чаша пенливо вино.
Продукти
- 300 г брашно
- 160 мл вода
- 25 г безсолно масло
- 7 г суха мая
- 5 г сол
- 150-200 г прошуто кото
- 100 г пушена скаморца
- 50 г зелени маслини
- 1 литър олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. За тестото сипете водата в голяма купа и поръсете маята върху нея. Разбъркайте и добавете брашното. Разбъркайте с ръце, добавете сол и продължете да разбърквате докато се образува тесто. Извадете го върху набрашнен плот и го месете с натиск в продължение на 5 минути. Поставете топката тесто в купа и покирйте с прозрачно фолио. Оставете на топло за 1-1 ½ ч., докато тестото удвои обема си.
- 2. Извадете тестото върху набрашнен плот и оформете плоска питка с ръце. След това го разточете с точилка, в елипсовидна форма, с дебелина 3-4 мм. Покрийте с кухненска кърпа и оставете тестото да втаса за още 30 минути.
- 3. С помощта на назъбен кръгъл нож изрежете неравните краища, а след това нарежете тестото на ромбчета.
- 4. Загрейте олио в дълбок съд до 180 градуса. Пържете ромбчетата тесто по 4-5 бр. наведнъж. Пържете по 2 минути от всяка страна. Извадете върху кухненска хартия.
- 5. Нарежете пушената скаморца на кръгчета с дебелина 0.5 см и ги запечете от двете страни в загрят тиган. Нарежете прошутото на тънки къси лентички. Разрежете маслините на половинки.
- 6. Гарнирайте пържените късчета тесто с парче запечена скаморца, лентички прошуто и половинки маслини. Поръсете с тънка струйка майонеза.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Палачинки със зелен сос и сирене
Рецепти Стоян и Лора
Запечено сирене със сушени смокини
Рецепти Надия Хюсеин
Шишчета от халуми и диня с тамариндов дип
Рецепти Надия Хюсеин
Пържени пръчици от халуми
Рецепти Стоян и Лора
Тиквички на грил с разядка от сирене
Рецепти Стоян и Лора
Разядка от патладжани и крем сирене
Рецепти Лука Чиано
Хапки от полента с горгонзола и салам
Рецепти Нико Рейнолдс
Печено халуми с дип от авокадо
Рецепти Лука Чиано
Суфле от пармезан с поширани круши
Рецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар