Тестото за ньоките се приготвя от сварени картофи, брашно, настърган пармезан и яйце. Кремообразният сос се приготвя от запържени парченца спек, сметана и горгонзола. След като ньоките се сварят за няколко минути, се заливат със соса и се поднасят в голяма чиния.

Продукти

  • 1 кг картофи
  • 250 г брашно тип 00 + 100 г допълнително
  • 1 яйце
  • 2 с.л. настърган пармезан
  • 150 г горгонзола (mild)
  • 400 г течна сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г спек
  • 1 г шафран
  • 1/3 ч.ч. бяло сухо вино
  • 50 мл зехтин
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Пуснете шафрана във виното и разклатете. Оставете настрани за 10 минути.
  • 2. Сварете картофите. Щом изстинат, ги обелете ги и ги смачкайте с преса. Сипете ги върху плота и направете кладенче в тях. В него чукнете яйцето и добавете настъргания пармезан и щипка сол. Разбъркайте продуктите в кладенче с ръка и след това смесете с картофите, като едновременно с това добавяте брашното малко по малко. Омесете гладко тесто.
  • 3. Разделете тестото на 6 равни части. Всяка част оформете на тънко руло и нарежете на малки квадратчета.
  • 4. Нарежете спека на резени, а след това на малки къси лентички. Запържете спека в тиган с 2 с.л. зехтин до златисто. Добавете бялото вино с шафрана и изчакайте алкохола да се изпари. След това добавете прясното мляко, сметаната и горгонзолата. Гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сиренето напълно се разтопи и сосът стане гладък.
  • 5. Сварете ньоките на порции в тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността, около 2 минути. С помощта на решетеста лъжица ги прехвърлете в тигана със соса заедно с малко от водата от варенето. Разбъркайте за 1-2 минути и дръпнете от огъня.
  • 6. Пресипете ньоките със сос в голяма чиния, като ги разпределите на един слой. Поръсете с малко настърган пармезан и украсете с микробилки.

Свързани рецепти

Виж всички