Ньоки с горгонзола, бекон и шафран
Рецепта от: Лука Чиано
Тестото за ньоките се приготвя от сварени картофи, брашно, настърган пармезан и яйце. Кремообразният сос се приготвя от запържени парченца спек, сметана и горгонзола. След като ньоките се сварят за няколко минути, се заливат със соса и се поднасят в голяма чиния.
Продукти
- 1 кг картофи
- 250 г брашно тип 00 + 100 г допълнително
- 1 яйце
- 2 с.л. настърган пармезан
- 150 г горгонзола (mild)
- 400 г течна сметана
- 100 мл прясно мляко
- 100 г спек
- 1 г шафран
- 1/3 ч.ч. бяло сухо вино
- 50 мл зехтин
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- 1. Пуснете шафрана във виното и разклатете. Оставете настрани за 10 минути.
- 2. Сварете картофите. Щом изстинат, ги обелете ги и ги смачкайте с преса. Сипете ги върху плота и направете кладенче в тях. В него чукнете яйцето и добавете настъргания пармезан и щипка сол. Разбъркайте продуктите в кладенче с ръка и след това смесете с картофите, като едновременно с това добавяте брашното малко по малко. Омесете гладко тесто.
- 3. Разделете тестото на 6 равни части. Всяка част оформете на тънко руло и нарежете на малки квадратчета.
- 4. Нарежете спека на резени, а след това на малки къси лентички. Запържете спека в тиган с 2 с.л. зехтин до златисто. Добавете бялото вино с шафрана и изчакайте алкохола да се изпари. След това добавете прясното мляко, сметаната и горгонзолата. Гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, докато сиренето напълно се разтопи и сосът стане гладък.
- 5. Сварете ньоките на порции в тенджера с вряща подсолена вода, докато изплуват на повърхността, около 2 минути. С помощта на решетеста лъжица ги прехвърлете в тигана със соса заедно с малко от водата от варенето. Разбъркайте за 1-2 минути и дръпнете от огъня.
- 6. Пресипете ньоките със сос в голяма чиния, като ги разпределите на един слой. Поръсете с малко настърган пармезан и украсете с микробилки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Джейми Оливър
Папарделе с бавно задушен праз
Рецепти Джейми Оливър
Тиквички ала карбонара
Рецепти Джейми Оливър
Паста с броколи, салата с тиквички и прошуто с пъпеш
Рецепти Марк Мориарти
Зелени фусили
Рецепти Рейчъл Ку
Ригатони с гъби
Рецепти Микела Киапа
Сос "Болонезе" с боб
Рецепти Микела Киапа
Паста с риба тон, рукола и лимон
Рецепти Донал Скиан
Паста от нахут с болонезе от карфиол и гъби
Рецепти Силвия Колока
Спагети със суров доматен сос