Начин на приготвяне:

1. Обелете и сварете картофите. Прецедете ги и ги оставете да изстинат.
2. За тестото настържете картофите на едро ренде в голяма купа. Настържете фино пармезана и го добавете заедно с яйцето и брашното. Посолете и омесете гладко тесто. Поставете тестото в хладилник за 15 минути.
3. За соса нарежете на ситно пресния лук. маслините нарежете на кръгчета. запържете лука в тиган с 2-3 с.л. зехтин. Добавете белените скариди и предварително сварените миди без черупки. След минута добавете бялото вино и овкусете със сол и черен пипер. Намалете огъня и гответе докато виното се изпари. Добавете маслините и белените домати, нарязани на кубчета. Разбъркайте и добавете балсамов оцет.
4. Откъснете едно топче от тестото и го разточете с ръце върху обилно набрашнен плот, във формата на тънък фитил. Нарежете го на еднакви парченца. По същия начин процедирайте и с останалото тесто.
5. Пуснете ньоките в тенджера с вряща подсолена вода. Варете ги около 5 минути, докато изплуват на повърхността. Извадете ньоките и ги пуснете в тигана при соса. Разбъркайте.
6. Сервирайте ньоки със сос, като добавите скариди и миди.

Продукти

За ньоки:

  • 500 г картофи
  • 100 г фино бяло брашно
  • 1 яйце
  • 50 г пармезан
  • черен пипер

За соса:

  • 1 връзка пресен лук
  • 100 г белени скариди
  • 50 г миди (без черупки)
  • 200 г белени домати
  • 50 г черни маслини без костилки
  • 100 мл бяло вино
  • 1 ч.л. балсамов оцет
  • сол и черен пипер
  • зехтин

Свързани рецепти