Нигерийски суя кебап
Рецепта от: Джейми Оливър
Тази африканска рецепта представлява шишчета от телешко месо, мариновано с подправки, джинждифил и люти чушки. Суя кебапът се сервира със салата от два вида зеле и червен лук.
Продукти
- 1 кг телешко месо
- 500 г домати
- 0.5 глава червено зеле
- 0.5 глава бяло зеле
- 1 глава червен лук
- 1 краставица
- 2 лимона
- зехтин
- морска сол
- прясно смлян черен пипер
- зехтин екстра върджин
- За маринатата:
- 10 шушулки уда
- 300 г печени солени фъстъци
- 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
- 1 ч.л. сушен лук
- 1 ч.л. сушен чесън
- 0.5 ч.л. смлян джинджифил
- 1 ч.л. прясно смлян бял пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 0.75 ч.л. лют червен пипер
- 0.75 ч.л. кайенски пипер
- 1 кубче органичен пилешки бульон
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 5 см корен джинжифил
- 1 зелена чушка
- 1 зелена люта чушка
- 1 люта чушка скоч боне
- 0.5 стрък пресен лук
Начин на приготвяне:
- 1. За тази рецепта използвайте прясно и качествено говеждо или телешко месо. Почистете месото от жили и тлъстини и го нарежете на много тънки филийки. Покрийте месото и го поставете в хладилник докато правите маринатата.
- 2. Накиснете около 30 дървени шишчета в студена вода за 1 час.
- 3. За маринатата счукайте леко в хаванче шушулките уда* /африкански черен пипер/ и извадете зрънцата. В блендер сипете белените печени фъстъци, зърната уда и останалите подправки - бял, черен пипер, червен пипер - сладък и лют, смлян джинджифил, сушени лук и чесън и кайенски пипер. Начупете и кубчето бульон. Смелете сместа за 5-10 минути, до образуването на не съвсем фина пудра, като разбърквате от време на време и добавите малко вода при необходимост. Пресипете сместа в купа.
- 4. Обелете лука и го нарежете на ситно. Почистете сладката зелена чушка, както и лютите и ги нарежете. Обелете и нарежете корена джинджифил. Обелете скилидките чесън. Нарежете пресния лук на колелца. Поставете всички продукти в блендер и ги смелете фино. Пресипете смлените продукти при пудрата от подправки и фъстъци и разбъркайте много добре, до хомогенност.
- 5. Изсипете пастата върху нарязаното месо и хубаво я втрийте в него. Нанижете по 4-5 слайса на всяко шишче. Може да оставите нанизаните шишчета в хладилник за 3 часа, за да се мариноват, но може и веднага да ги изпечете. Преди печене поръсете шишчетата с малко зехтин. Печете на скара с огън или електрическа, или в грил-тиган - по 1-2 минути от всяка страна.
- 6. За салатата нарежете на тънки полумесеци червения лук, а двата вида зеле - на тънки ивици. Нарежете на едро краставицата и добре узрели домати. Смесете зеленчуците и ги овкусете с лимонов сок, сол и зехтин екстра върджин. Разбъркайте.
- 7. Поднесете суя върху зеленчукова салата, като поръсите със зехтин и гарнирате с резени лимон.
- *Ако не намерите уда, заменете със сечуански пипер.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Лука Чиано
Хапки от пармезан с телешки тартар
Рецепти Стоян и Лора
Печени кюфтета с млечен сос
Рецепти Адам Лайо
Ренданг терлаги-лаги
Рецепти Том Керидж
Бургер с пастрами
Рецепти Джейми Оливър
Яхния от телешко и ейл
Рецепти Примож Долничар
Лазаня с пресни кори
Рецепти Силвия Колока
Салтимбока по римски
Рецепти Ейнсли Хариът
Шишчета с телешко със соев сос и сусам
Рецепти Адам Лайо
Лемак с телешко
Рецепти Стоян и Лора
Бекон чийзбургер