Нигерийски суя кебап

Тази африканска рецепта представлява шишчета от телешко месо, мариновано с подправки, джинждифил и люти чушки. Суя кебапът се сервира със салата от два вида зеле и червен лук.

Продукти

  • 1 кг телешко месо
  • 500 г домати
  • 0.5 глава червено зеле
  • 0.5 глава бяло зеле
  • 1 глава червен лук
  • 1 краставица
  • 2 лимона
  • зехтин
  • морска сол
  • прясно смлян черен пипер
  • зехтин екстра върджин
  • За маринатата:
  • 10 шушулки уда
  • 300 г печени солени фъстъци
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сушен лук
  • 1 ч.л. сушен чесън
  • 0.5 ч.л. смлян джинджифил
  • 1 ч.л. прясно смлян бял пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 0.75 ч.л. лют червен пипер
  • 0.75 ч.л. кайенски пипер
  • 1 кубче органичен пилешки бульон
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 5 см корен джинжифил
  • 1 зелена чушка
  • 1 зелена люта чушка
  • 1 люта чушка скоч боне
  • 0.5 стрък пресен лук

Начин на приготвяне:

  • 1.  За тази рецепта използвайте прясно и качествено говеждо или телешко месо. Почистете месото от жили и тлъстини и го нарежете на много тънки филийки. Покрийте месото и го поставете в хладилник докато правите маринатата.
  • 2. Накиснете около 30 дървени шишчета в студена вода за 1 час.
  • 3. За маринатата счукайте леко в хаванче шушулките уда* /африкански черен пипер/ и извадете зрънцата. В блендер сипете белените печени фъстъци, зърната уда и останалите подправки - бял, черен пипер, червен пипер - сладък и лют, смлян джинджифил, сушени лук и чесън и кайенски пипер. Начупете и кубчето бульон. Смелете сместа за 5-10 минути, до образуването на не съвсем фина пудра, като разбърквате от време на време и добавите малко вода при необходимост. Пресипете сместа в купа.
  • 4. Обелете лука и го нарежете на ситно. Почистете сладката зелена чушка, както и лютите и ги нарежете. Обелете и нарежете корена джинджифил. Обелете скилидките чесън. Нарежете пресния лук на колелца. Поставете всички продукти в блендер и ги смелете фино. Пресипете смлените продукти при пудрата от подправки и фъстъци и разбъркайте много добре, до хомогенност.
  • 5. Изсипете пастата върху нарязаното месо и хубаво я втрийте в него. Нанижете по 4-5 слайса на всяко шишче. Може да оставите нанизаните шишчета в хладилник за 3 часа, за да се мариноват, но може и веднага да ги изпечете. Преди печене поръсете шишчетата с малко зехтин. Печете на скара с огън или електрическа, или в грил-тиган - по 1-2 минути от всяка страна.
  • 6. За салатата нарежете на тънки полумесеци червения лук, а двата вида зеле - на тънки ивици. Нарежете на едро краставицата и добре узрели домати. Смесете зеленчуците  и ги овкусете с лимонов сок, сол и зехтин екстра върджин. Разбъркайте.
  • 7. Поднесете суя върху зеленчукова салата, като поръсите със зехтин и гарнирате с резени лимон.
  • *Ако не намерите уда, заменете със сечуански пипер.

Свързани рецепти

Виж всички