Начин на приготвяне:
1. За тестото затоплете прясното мляко заедно със захарта и маята. разбъркайте. В купа добавете млякото към брашното, смесено със солта и разбийте с помощта на миксер. Добавете яйцето и маслото. Щом тестото стане гладко го сложете в намаслена купа и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да втасва на стайна температура между 30 и 60 минути.
2. За топинга разтопете маслото в тенджерка и добавете сметаната, захарта и меда. Разбъркайте. Накрая добавете филираните бадеми и разбъркайте. Оставете сместа 1 минута на котлона и я дръпнете.
3. Направете сладкарски крем като разбъркате жълтъците с малко студено мляко и добавите брашното. В тенджерка загрейте млякото заедно със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Сипете малко от врялото мляко към жълтъците и след това ги изсипете в тенджерката. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
4. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването да гладкост.
5. Намажете с масло дъното и стените на кръгла тавичка. Постелете дъното с излязан кръг от хартия за печене. Разточете тестото в кръг и го поставете на дъното на формата. Напревете дупки с нож в тестото и изсипете топинга. Разпределете го равномерно. Печете тортата 35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. Извадете от формата изпечената и поизстинала торта, като я обърнете върху плота върху паче хартия за печене, тъй като горната и част лепне. Така обърната я разрежете на две части с помощта на назъбен нож. Поставете долната част на тортата върху поднос. Нанесете целия крем върху нея. Захлупете с горната част и притиснете хубаво, да потече крема. Поръсете тортата с пудра захар отгоре.
2. За топинга разтопете маслото в тенджерка и добавете сметаната, захарта и меда. Разбъркайте. Накрая добавете филираните бадеми и разбъркайте. Оставете сместа 1 минута на котлона и я дръпнете.
3. Направете сладкарски крем като разбъркате жълтъците с малко студено мляко и добавите брашното. В тенджерка загрейте млякото заедно със захарта и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Сипете малко от врялото мляко към жълтъците и след това ги изсипете в тенджерката. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете крема върху плосък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Оставете го да изстине.
4. Разбийте маслото с пудрата захар до пухкавост. Добавете изстиналия сладкарски крем и продължете разбиването да гладкост.
5. Намажете с масло дъното и стените на кръгла тавичка. Постелете дъното с излязан кръг от хартия за печене. Разточете тестото в кръг и го поставете на дъното на формата. Напревете дупки с нож в тестото и изсипете топинга. Разпределете го равномерно. Печете тортата 35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
6. Извадете от формата изпечената и поизстинала торта, като я обърнете върху плота върху паче хартия за печене, тъй като горната и част лепне. Така обърната я разрежете на две части с помощта на назъбен нож. Поставете долната част на тортата върху поднос. Нанесете целия крем върху нея. Захлупете с горната част и притиснете хубаво, да потече крема. Поръсете тортата с пудра захар отгоре.
Продукти
За тестото:
- 230 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 7 г суха мая
- 1 яйце
- 100 г масло
- щипка сол
- 400 г брашно
За топинга:
- 75 г масло
- 2 с.л. течна сметана
- 50 г захар
- 50 г мед
- 100 г филирани бадеми
За масления крем:
- 1 шушулка ванилия
- 250 мл прясно мляко
- 75 г захар
- 2 жълтъка
- 1 с.л. брашно
- 250 г масло
- 60 г пудра захар