Неделно телешко печено

Неделно телешко печено

Начин на приготвяне:

1. Поставете парчето телешки гърди /без кост/ върху голямо парче хартия за печене. Поръсете го със сол, черен пипер и няколко стръка пресен розмарин. Хубаво го овъргаляйте в подправките. Запечатайте го в добре загрята дълбока тавичка с 2-3 с.л. олио, като го поставите с мазната част надолу.
2. Нарежете лука на тънки полумесеци. Щом месото потъмнее от всички страни, го извадете и сипете лука на дъното на тавичката. Върху него поставете месото, с мазната част нагоре. Намажете горната част на месото с горчица. Накъсайте листенцата на розмарина и добавете капка зехтин към тях и ги размесете с пръсти. поръсете месото с розмарина.
2. Намокрете леко парче хартия за печене и я намачкайте. Покрийте с нея месото, отгоре покрийте с два слоя алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 4 часа, ако искате месото да се реже на филии или между 4.5 и 5 часа, ако искате месото да бъде накъсано. Щом мине половината време за печене полейте месото с малко вода.
3. Обелете картофите и по-големите нарежете на по-малки парчета. Варете ги 12 минути в тенджера с вряща подсолена вода. Прецедете ги и ги пресипете в тавичка. Поръсете ги със сол, зехтин и стръкове розмарин. Печете ги 1 час във фурната, под месото.
4. Обелете ряпата и почистете морковите. Нарежете ги на парчета и ги покрийте с вода. Захлупете тенджерата и варете 30 минути, докато водата изври. Намачкайте ги, овкусете със сол, черен пипер и масло.
5. Извадете изпеченото месо в чиния и го покрийте с хартията и фолиото, с които се е пекло и го оставете да почине. С лъжица оберете мазнината от соса в тавата и я разпределете в гнездата на форма за мъфини. Поръсете гнездата и с по малко олио и пъхнете формата във фурната, на 250 градуса.
6. В купа разбийте с тел яйцата, прясното мляко и брашното. Добавете щипка сол. Пресипете сместа в кана. Щом олиото започне да пуши, отоворете фурната и разпределете сместа в гнездата, до 3/4 от обема им. Бързо затворете и печете йоркширските пудинги 10 минути, до златисто.
7. За соса Грейви загрейте тавичката с остатъците от месото и добавете брашното. Бъркайте енергично. Добавете сладкото и оцета и продължете бъркането 10-15 минути, докато сосът се сгъсти. Прецедете соса.
8. Сервирайте печеното, нарязано на филии, гарнирано с пюре от зеленчуци, печени картофи, йоркширски пудингчета  и сос Грейви.

Съвет: Ако ви остане месо, може да го замразите и преди повторната му употреба да го размразите като го сложите в хладилник за 24 часа.

За повече рецепти посетете http://www.jamieoliver.com

Продукти

  • 2 кг телешки гърди
  • зехтин
  • 2 големи глави лук
  • 2 с.л. английска горчица
  • 30 г пресен розмарин
  • 1.5 кг картофи
  • 500 г моркови
  • 1 глава жълта ряпа
  • 1 бучка масло
  • 140 г брашно
  • 1 с.л. сладко от касис
  • 2 с.л. червен винен оцет
  • олио
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко

Свързани рецепти