Неделно печено агнешко

Това е рецепта за богат неделен обяд с печено агнешко месо. Агнешката плешка се маринова, а след това се пече дълго. Сервира се с ментов сос, сос Грейви и гарнитури от печени картофи и задушено савойско зеле.

Продукти

  • 2.5 кг агнешка плешка с кост
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка розмарин
  • зехтин
  • 3 глави лук
  • 1.5 кг картофи
  • 1 връзка мента
  • 1 ч.л. кафява захар
  • 3 с.л. бял винен оцет
  • 4 резена бекон
  • 1 савойско зеле
  • 1 с.л. брашно
  • 500 г замразен грах
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Направете марината за месото като сложите в хаванче 4 обелени скилидки чесън, листата на половината връзка розмарин и по 0.5 ч.л. сол и черен пипер. Добавете няколко лъжици зехтин и счукайте всичко. 
  • 2. Прободете месото на 10 различни места. Изсипете маринатата върху месото и я втрийте добре от двете му страни, като с пръст слагате и в прорезите.
  • 3. Обелете главите лук и ги нарежете на четвъртинки. Разпръснете ги на дъното на дълбока не много голяма тавичка. Поставете плешката върху тях. Налейте 50 мл вода и завийте месото с лист хартия за печене. След това покрийте тавата с лист алуминиево фолио. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 3 часа. Отвийте месото и отстранете излишната мазнина, отделила се от месото. Налейте 200 мл вода и печете още 1 час. През това време го наблюдавайте и ако е прекалено сухо, добавете още малко вода.
  • 4. За ментовия сос отделете листата на ментата и ги нарежете на ситно. Сложете ги в купичка и ги залейте с 1 с.л. гореща вода. Оставете за няколко минути. След това добавете оцет, захар и сол. Опитайте соса на вкус, трябва да е сладко-кисел.
  • 5. За гарнитури към печеното месо направете печени картофи, като първо сварите картофите за 12 минути, след това ги отцедите много добре и ги сложете в тавичка. Разпръснете останалите небелени скилидки чесън, а по средата сложете останалата половин връзка розмарин. Поръсете със сол, черен пипер и зехтин. Поставете тавата под месото в последните 90 минути от печенето. Нарежете бекона на малку кубчета и ги запържете в загрят тиган до златисто. Добавете нарязаното на тънки ивици савойско зеле и съвсем малко вода. Овкусете със сол и черен пипер и гответе 10-15 минути. Бланширайте граха в тиган с малко вода. Прецедете го, прехвърлете го в купа, добавете бучка масло и овкусете ъс сол и черен пипер.
  • 6. За сос Грейви извадете месото и лука от тавичката и излейте излишната мазнина. Поставете тавичката върху един или два котлона и сипете брашното. С лъжица оберете остатъците от месото и лука и запържете брашното. Налейте 600 мл вода, овкусете със сол и черен пипер и бъркайте докато получите желаната гъстота.
  • 7. Поднесете печеното агнешко с гарнитурите, ментов сос и сос Грейви.

Свързани рецепти

Виж всички