Неделен пай

Неделен пай

Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и направете кладенче в него. Поръсете бакпулвера върху брашното. В кладенчето сложете начупеното масло, крема сиренето и щипка сол. Добавете студената вода и оцета. С пръсти размесете продуктите в кладенчето и след това постепенно добавяйте брашно. Омесете гладко тесто и го оформете на топка. Увийте го в намазнено парче прозрачно фолио, сплескайте го леко и го поставете в хладилник за 1 час.
2. Сварете агнешките джоланчета заедно с нарязаните зеленчуци, сол и черен пипер до пълното сваряване на месото. Извадете джоланите в чиния да изстинат. Прецедете бульона и го сложете на силен котлон, за да се сгъсти течността.
3. Обелете пресни малки моркови. Нарежете тиквичката и ряпата на едри парчета. Бланширайте във вряща подсолена вода първо морковчетата за 2-3 минути, а след това тиквичката и ряпата. Бланшираните зеленчуци веднага поставяйте в купа с ледено студена вода. Нарежете доматите на резени. Обезкостете месото и го накъсайте,  ако има жили, ги отстранете.
4. Сварете дребни картофи цели. След това ги обелете.
5. Подредете картофите в кръгла керамична форма или тава. Върху тях разпределете тиквичката и ряпата. След това сложете парчетата месо и целите морковчета. Накрая разпределете доматите. Залейте всичко с редуцирания сос. Оставете сместа да поизстине.
6. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете кръг според размера на отвора на формата, за капак. Намажете с малко разбито яйце краищата на формата. Залепете тесто по краищата, от излишното. Намажете го с малко яйце и поставете капака от тесто. Притиснете хубаво по края и оформете борд, като притискате с един пръст тестото надолу, а с друг избутвате напред. Намажете капака с разбито яйце и направете дупка /комин/ по средата с помощта на рингче. Може да украсите пая отгоре с останалото тесто. Печете пая на 170 градуса 40 минути.

Продукти

За тестото:

  • 285 г брашно
  • 140 г студено масло
  • 130 г крема сирене
  • 3 с.л. студена вода
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол

За месото:

  • 2 агнешки джолана
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 стрък розмарин
  • 1 морков
  • 1 стрък праз
  • сол и черен пипер

За пълнежа:

  • 7 малки картофа
  • 1 тиквичка
  • 2 връзки пресни моркови
  • 2 домата
  • сол

Допълнително:

  • разбито яйце за намазване

Свързани рецепти