Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете маслото, яйцето, солта и водата. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко и меко тесто. Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета.
3. Намаслете дълбока керамична форма за пай и изсипете кубчетата ябълки в нея. Поръсете със захарта и разбъркайте добре.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот под формата на голям кръг. Прехвърлете тестото върху ябълките и притиснете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
5. за трохите /според оригиналната рецепта от тази смес се правят кръгли бисквити/ сложете в кафемелачка канелата, джинджифила, кардамона, карамфила дългия пипер, пипера кубеб и кората от индийско орехче. Смелете фино. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Добавете смлените подправки и разбъркайте. Добавете меда и омесете трохи. Ако е необходимо, добавете малко вода. Разстелете трохите в тава, постлана с хартия за печене и печете 15 минути на 180 градуса.
6. Изрежете кръгъл капак на изпечения пай. Поръсете трохите върху ябълките и разбъркайте. Добавете сметаната и разбъркайте отново.
7. Поднесете пая с голяма лъжица.

Продукти

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 200 г меко масло
  • 160 мл вода
  • 1 яйце
  • 10 г сол

За пълнежа:

  • 8 кисели ябълки
  • 125 г захар мусковадо
  • 200 мл течна сметана

За трохите:

  • 1 ч.л. канела
  • 2 бр. дълъг пипер
  • 3 зърна пипер кубеб
  • 0.5 индийско орехче
  • 1 ч.л. семена от кориандър
  • 1 ч.л. шушулки кардамон
  • 2 гвоздейчета карамфил
  • 100 г брашно
  • 100 г ръжено брашно
  • 160 г мед

Свързани рецепти