Най-старият нидерландски ябълков пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За тестото сипете брашното върху плота и направете кладенче в него. В кладенчето сипете маслото, яйцето, солта и водата. Смесете продуктите в кладенчето с пръсти и постепенно омесете гладко и меко тесто. Поставете тестото в купа и го покрийте с кърпа. Поставете тестото в хладилник за 30 минути.
2. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета.
3. Намаслете дълбока керамична форма за пай и изсипете кубчетата ябълки в нея. Поръсете със захарта и разбъркайте добре.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот под формата на голям кръг. Прехвърлете тестото върху ябълките и притиснете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
5. за трохите /според оригиналната рецепта от тази смес се правят кръгли бисквити/ сложете в кафемелачка канелата, джинджифила, кардамона, карамфила дългия пипер, пипера кубеб и кората от индийско орехче. Смелете фино. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Добавете смлените подправки и разбъркайте. Добавете меда и омесете трохи. Ако е необходимо, добавете малко вода. Разстелете трохите в тава, постлана с хартия за печене и печете 15 минути на 180 градуса.
6. Изрежете кръгъл капак на изпечения пай. Поръсете трохите върху ябълките и разбъркайте. Добавете сметаната и разбъркайте отново.
7. Поднесете пая с голяма лъжица.
2. Обелете ябълките, почистете ги от семките и ги нарежете на кубчета.
3. Намаслете дълбока керамична форма за пай и изсипете кубчетата ябълки в нея. Поръсете със захарта и разбъркайте добре.
4. Разточете тестото върху набрашнен плот под формата на голям кръг. Прехвърлете тестото върху ябълките и притиснете хубаво по краищата. Изрежете излишното тесто. Печете пая в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
5. за трохите /според оригиналната рецепта от тази смес се правят кръгли бисквити/ сложете в кафемелачка канелата, джинджифила, кардамона, карамфила дългия пипер, пипера кубеб и кората от индийско орехче. Смелете фино. Сипете двата вида брашно върху плота и ги смесете. Добавете смлените подправки и разбъркайте. Добавете меда и омесете трохи. Ако е необходимо, добавете малко вода. Разстелете трохите в тава, постлана с хартия за печене и печете 15 минути на 180 градуса.
6. Изрежете кръгъл капак на изпечения пай. Поръсете трохите върху ябълките и разбъркайте. Добавете сметаната и разбъркайте отново.
7. Поднесете пая с голяма лъжица.
Продукти
- За тестото:500 г брашно 200 г меко масло 160 мл вода 1 яйце 10 г солЗа пълнежа:8 кисели ябълки 125 г захар мусковадо 200 мл течна сметанаЗа трохите:1 ч.л. канела 2 бр. дълъг пипер 3 зърна пипер кубеб 0.5 индийско орехче 1 ч.л. семена от кориандър 1 ч.л. шушулки кардамон 2 гвоздейчета карамфил 100 г брашно 100 г ръжено брашно 160 г мед
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери