Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете с масло дъното и стените на кръгла тавичка или форма за торта с диаметър 30 см или на две форми с диаметър 20 см.
2. Сипете брашното и какаото в купа. Добавете содата, като я пресете, за да няма бучки. След това добавете захарта, маслото, екстракта от ванилия и прясното мляко. Накрай залейте с чаша горещо кафе. Разбъркайте докато сместа стане напълно гладка. Уверете се, че маслото е напълно разбито.
3. Пресипете сместа във формата или формите и загладете повърхността и. Печете тортата 1 час в предварително загрята фурна на 160 градуса или докато клечката, с която проверявате, излезе напълно чиста. Оставете тортата да изстине.
4. Сложете сметаната в съд и я загрейте почти до завиране. Щом започнат да се образуват мехурчета по повърхността и, я дръпнете от котлона. Добавете качествен шоколад, като го начупите, разклатете съда и оставете сместа за 2 минути. След това бъркайте внимателно докато шоколадът напълно се разтопи. Накрая бъркайте енергично с тел, докато сместа стане гладка и лъскава. Ако не използвате веднага ганаша, съхранявайте го в стъклен буркан най-много 2 седмици. Преди използване го загрейте леко в съд на котлона или в микровълнова печка.
5. Поставете изстиналия кейк върху чиния и я залейте с леко топъл шоколадов ганаш. Отгоре поръсете пресни малини.
За повече рецепти и информация посетете http://www.annabel-langbein.com/
Продукти
За кейка:
- 3 ч.ч. брашно с набухвател
- 2 ч.ч. захар
- 1.5 ч.л. екстракт от ванилия
- 130 г какао
- 2 ч.л. сода бикарбонат
- 200 г меко масло
- 1 ч.ч. прясно или кисело мляко
- 3 големи яйца
- 1 ч.ч. горещо кафе
За шоколадовия ганаш:
- 500 мл течна сметана
- 500 г натурален шоколад