Рецепта за богато вегетарианско ястие от близкоизточната кухня. Свареният предварително нахут се задушава с лук, чесън, спанак и домати. Сервира се с ароматен сос от кориандър и люти чушки и кисело мляко.

Продукти

  • 50 мл зехтин
  • 3 глави лук
  • 5 скилидки чесън
  • 1 с.л. куркума
  • 1 с.л. тум
  • 3 връзки спанак
  • 5 домата
  • 1 1/2 с.л.лимонов сок
  • морска сол
  • 80 г запечени кедрови ядки
  • кисело мляко
  • За нахута:
  • 300 г нахут
  • 5 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 2 стръка селъри
  • 3 дафинови листа
  • За соса:
  • 2 връзки кориандър
  • 2 дълги червени люти чушки
  • 1 лимон, сок
  • 1/2 ч.л. смлян кимион
  • 1/4 ч.л. смлян кардамон
  • 3 скилидки чесън
  • 50 мл зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

  • 1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. След това го прецедете и го поставете в тенджера със студена вода. Щом водата заври, добавете обелената глава лук, разрязана на четири, обелените и смачкани с ръка леко скилидки чесън, почистените и нарязани не едро морков и селъри. Пуснете дафиновите листа и варете нахута на слаб огън 1 час. Отстранете зеленчуците и прецедете нахута, като запазите 1 литър от водата от варенето.
  • 2. За соса зуг накъсайте на едро целите стръкове кориандър в блендер или кухненски робот. Добавете нарязаните на едро скилидки чесън и люти чушки, както и смлените кимион и кардамон. Изтискайте сока на 1 лимон и добавете зехтин. Смелете до получаването на гладко пюре.
  • 3. Обелете и нарежете 3 глави лук на тънки полумесеци, а скилидките чесън нарежете на тънки филийки. Загрейте зехтин в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до прозрачност и омекване. Добавете куркумата и чесновата паста тум и разбъркайте за 2 минути. След това добавете прецедения нахут и накъсаните листа спанак. Щом те леко се свият, добавете водата от варенето на нахута. Щом водата заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри, докато водата почти напълно изври. След това добавете нарязаните домати и разбъркайте. Гответе 5 минути, докато доматите се разпаднат. Дръпенете от огъня и добавете сол, лимонов сок и кедрови ядки. Разбъркайте.
  • 4. Сервирайте задушения нахут в дълбока чиния, поръсен със сос зуг и кисело мляко.

Свързани рецепти

Виж всички