Нахут с куркума, домати и сос зуг
Рецепта от: Шейн Делия
Рецепта за богато вегетарианско ястие от близкоизточната кухня. Свареният предварително нахут се задушава с лук, чесън, спанак и домати. Сервира се с ароматен сос от кориандър и люти чушки и кисело мляко.
Продукти
- 50 мл зехтин
- 3 глави лук
- 5 скилидки чесън
- 1 с.л. куркума
- 1 с.л. тум
- 3 връзки спанак
- 5 домата
- 1 1/2 с.л.лимонов сок
- морска сол
- 80 г запечени кедрови ядки
- кисело мляко
- За нахута:
- 300 г нахут
- 5 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 2 стръка селъри
- 3 дафинови листа
- За соса:
- 2 връзки кориандър
- 2 дълги червени люти чушки
- 1 лимон, сок
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- 1/4 ч.л. смлян кардамон
- 3 скилидки чесън
- 50 мл зехтин екстра върджин
Начин на приготвяне:
- 1. Накиснете нахута в студена вода за 1 нощ. След това го прецедете и го поставете в тенджера със студена вода. Щом водата заври, добавете обелената глава лук, разрязана на четири, обелените и смачкани с ръка леко скилидки чесън, почистените и нарязани не едро морков и селъри. Пуснете дафиновите листа и варете нахута на слаб огън 1 час. Отстранете зеленчуците и прецедете нахута, като запазите 1 литър от водата от варенето.
- 2. За соса зуг накъсайте на едро целите стръкове кориандър в блендер или кухненски робот. Добавете нарязаните на едро скилидки чесън и люти чушки, както и смлените кимион и кардамон. Изтискайте сока на 1 лимон и добавете зехтин. Смелете до получаването на гладко пюре.
- 3. Обелете и нарежете 3 глави лук на тънки полумесеци, а скилидките чесън нарежете на тънки филийки. Загрейте зехтин в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до прозрачност и омекване. Добавете куркумата и чесновата паста тум и разбъркайте за 2 минути. След това добавете прецедения нахут и накъсаните листа спанак. Щом те леко се свият, добавете водата от варенето на нахута. Щом водата заври, намалете силата на огъня и оставете да къкри, докато водата почти напълно изври. След това добавете нарязаните домати и разбъркайте. Гответе 5 минути, докато доматите се разпаднат. Дръпенете от огъня и добавете сол, лимонов сок и кедрови ядки. Разбъркайте.
- 4. Сервирайте задушения нахут в дълбока чиния, поръсен със сос зуг и кисело мляко.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Боб чорба със свински гърди
Рецепти Стоян и Лора
Боб с манатарки
Рецепти Стоян и Лора
Запечен боб с домати и фета
Рецепти Надия Хюсеин
Супа от червена леща и соден хляб
Рецепти Стоян и Лора
Салата от леща с цвекло и крем сирене
Рецепти Силвия Колока
Яхния от боб с паста
Рецепти Примож Долничар
Боб в доматен сос
Рецепти Стоян и Лора
Дип от жълт грах
Рецепти Къртис Стоун
Салата с аспержи и нахут
Рецепти Нико Рейнолдс
Бобена салата с печен пресен лук