Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба за една нощ и след това го сварете, като изхвърлите първите две води след завиране.
2. Филетирайте рибата, отстранете кожата и костите. Накъсайте хляба и го накиснете в млякото.
3. Нарежете на ситно лука, праза и чесъна. Запържете резените бекон от двете страни, в тиган с 1 с.л. зехтин или олио. Щом беконът пусне достатъчно мазнина, добавете нарязаните праз, лук и чесън заедно с листенцата мащерка. Извадете бекона в чиния.
4. Добавете медовината, сайдера и бялото вино към лука, разбъркайте и оставете течността да се изпари. Пресипете сместа в купа и я оставете да изстине.
5. Нарежете филетата пъстърва на малки парченца и ги сложете в блендер заедно с изтискания хляб и яйцето. Смелете. Прехвърлете сместа в купа и добавете сметаната, задушения лук и нарязания на много ситни кубчета бекон. Накрая добавете и ситно нарязания магданоз. Разбъркайте добре сместа.
6. Разстелете голямо парче прозрачно фолио върху дъска и по средата сипете сместа, като я оформяте на плътно руло. Увийте рулото добре, завържете единия край и стегнете добре. Сипете 2 литра вода в тенджера и малко преди тя да заври, пуснете рулото. Варете 25 минути. Веднага след това го прехвърлете в купа със студена вода.
7. За яхнията с боб нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в тиган с 1-2 с.л. зехтин заедно с листенцата мащерка. Добавете меда, медения оцет и медовината. Разбъркайте. Щом течността се редуцира леко, добавете сметаната и бъркайте. Добавете боба и отново разбъркайте. Накрая добавете нарязаните на кубчета домати и листенцата магданоз.
8. Развийте наденицата от пъстърва и я нарежете на филийки. Запържете ги до златисто в добре загрят тиган с малко мазнина.
9. Поднесете яхния от бял боб /haricot tarbais/ с наденица от пъстърва.

Продукти

За наденицата:

  • 3 резена пушен бекон
  • 2 стръка праз
  • 6 глави лук шалот
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 100 мл медовина
  • 250 мл сайдер
  • 100 мл бяло вино
  • 3 филии хляб с квас
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 4 пъстърви
  • шепа магданоз
  • 300 мл течна животинска сметана
  • сол и черен пипер

За боба:

  • 1 кг бял боб
  • 2 домата
  • 3 скилидки чесън
  • 4 глави лук шалот
  • 6 стръка мащерка
  • 2 с.л. течен мед
  • 750 мл меден оцет
  • 100 мл медовина
  • 100 мл течна животинска сметана
  • сол и черен пипер

Свързани рецепти